TYB’de modern tarihi anlattılar

“Cumhuriyetin 100. Yılında Modern Tarihimiz” konuşuldu. Prof. Dr. Bekir Biçer, Prof. Dr. Ferudun Ata ve Doç. Dr. Yakup Kaya’nın katıldığı panel Tantavi Kültür Sanat Merkezinde yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle tertip ettiği ve Selçuklu Belediyesi’nin “Fikrin Varsa Adres Belli” projesi kapsamında desteklediği kültürel etkinliklerinin üçüncüsünde “Cumhuriyetin 100. Yılında Modern Tarihimiz” konuşuldu. Prof. Dr. Bekir Biçer, Prof. Dr. Ferudun Ata ve Doç. Dr. Yakup Kaya’nın katıldığı panel Tantavi Kültür Sanat Merkezinde yapıldı.

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Karakuş’un hazırlayıp sunduğu panelde selamlama konuşmasını yapan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu “Yazarlar Birliği, Konya'nın kültürüne, sanatına, edebiyatına katkı yapmaya güzellikler sunmaya devam ediyor” dedi.

Programın ilk konuşmacısı Prof. Dr. Biçer “Bu coğrafya bizim, bu topraklar bizim, bunu coğrafyanın tartışması için söylemiyorum ama bazı sorunları yeni baştan gözden geçirip bunları daha rasyonel bir temelde değerlendirip bu coğrafyada yaşamayı öğreneceğiz. Yoksa başımız sürekli belaya girecek” diye konuştu.

Prof. Dr. Ata ise “1918 yılında Kasım ayında itibaren bir Osmanlı Devleti fiilen yoktu, resmen varlığının da bir hükmü ve önemi kalmamıştır. Lozan'la ilgili tartışmalar yaşanırken elbette aklımızda bir takım soru işaretleri vardı. Ben bu tartışmalara teorik ve akademik bir zeminde cevap vereceğim. Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanmak suretiyle bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Lozan Diplomasi alanından mümkün olanın yapılabildiğinin bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kaya da “Türk tarih yazarı olarak bildiğimiz 1930'lu yıllara damgasını vuran ve erken Cumhuriyet devrinde Atatürk'ün sağlığında bir inkılap önderi olarak bir Devlet kurucusu olarak bir rejim önderi olarak bizzat Atatürk'ün başkanlık ettiği kurullar toplanarak uzun uzadıya Türk tarihi ile ilgili etütler yapmışlar ve bir Türk tarihçesi ortaya çıkarmışlar.” dedi.

Programın sonunda konuşmacılara katılım beratlarını TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB Konya Şube Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve Doç. Dr. Ahmet Akman, Prof. Dr. Kemal Kahramanoğlu takdim etti.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri