TYB’de Mevlana mütercimleri anlatıldı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nde Mevlana mütercimleri anlatıldı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2023 yılı kültürel etkinliklerinin dokuzuncusu olan ve İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar ile uzun yıllar Konya’da Selçuk Üniversitesi bünyesinde Mevlâna alanında çalışmalar yapan Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Yakup Şafak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Cumhuriyetin İlk Döneminde Mevlânâ Mütercimleri” konulu panel İl Halk Kütüphanesi Salonunda yapıldı.

Hz. Mevlâna ailesinin Konya’yı teşriflerinin (3 Mayıs 1228) 795. yıldönümü; Hz. Mevlâna’nın vefatının 750. yılı münasebeti ile Cumhurbaşkanlığımız tarafından ilan edilen “Mevlâna Yılı” ve Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına icra edilen ve Prof. Dr. Nuri Şimşekler’in düzenleyici ve yöneticisi olduğu programda Cumhuriyet döneminde Mevlâna eserlerinin ilk mütercimleri olan Hasan-Âli Yücel, Abdülbâki Gölpınarlı, Feridun Nâfiz Uzluk, Veled Çelebi İzbudak ve Ahmed Remzî Dede’nin çalışmaları anlatıldı. Programa Konya Valisi Vahdettin Özkan, Milletvekili Prof.Dr. Hacı Ahmet Özdemir, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Şakir Uslu, Emniyet Müdürü Engin Dinç, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlâna Müzesi Müdürü Dr. Naci Bakırcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Korosu Müdürü Postnişin Fahri Özçakıl, Uluslararası Mevlâna Vakfı Başkan Vekili ve Hz. Mevlâna’nın 22. Kuşak turunu Esin Çelebi Bayru, Neslipir Çelebi Sayar, Çelebi ailesinden öğretim üyesi Dr. Ahmed Selâhaddin Hidayetoğlu ve Dr. Taha Hidayetoğlu, Mevlâna ve Mevlevilik alanında çalışmalar yapan İl Kültür ve Turizm Eski Müdürü Dr. Mustafa Çıpan da katıldı.

ARAŞTIRMACILARIN SAYISI AZ

Akademisyenler, araştırmacılar, öğrencilerin ilgi gösterdiği programın açılışını yapan Prof. Dr. Şimşekler, Sayar Şafak’a programa katılımları sebebiyle teşekkür ederek “Hz. Mevlâna, eserleri ve Mevlevilik ile ilgili kendilerinden her zaman istifade ettik, bugün de bize verecekleri önemli bilgiler olacak” dedi. Şimşekler “Günümüzde Hz. Mevlâna’nın eserlerinin Farsça metinlerinden aslına uygun ve doğru olarak tercüme yapan araştırmacıların sayısı iki elin parmağını geçmeyecek kadar az” diye konuştu.

Daha sonra bir selamlama konuşması yapan TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu da programa katılan protokol mensupları, Çelebi ailesi ve diğer davetlilere teşekkür ederek, “Hazreti Pir’in Konya'ya geliş yıldönümü çerçevesinde düzenlediğimiz bu programı gerek Hz. Pir’in hikmetinden, gerekse himmetinden olsa gerek; devlet büyüklerimizle icra ediyoruz. Bu bizim için çok kıymetli” dedi.

TÜM YAŞAMINDA UYGULADI

Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Hasan Âli Bey'in Yenikapı Mevlevihanesi’nde önce kalbi selimini inşa ettiğini; Piri olarak kabul ettiği Hz. Mevlâna’ya çok bağlı olduğunu ve sonra da bunu gerek Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) sırasında gerekse tüm yaşamında uyguladığını ifade etti.

BÜYÜK BİR MİSYON

Sözlerine, Hüsamettin Çelebi’nin çok sadakatli bir insan olduğuna vurgu yaparak başlayan Doç. Dr. Şafak ise “Elinden gelse Hz. Mevlânâ’nın yazdığı metinlerde bir nokta bile değiştirmek istemiyor, böyle bir sadakati var ama Sultan Veled, ‘Bu misyon çok büyükmüş. Bunun için ne yapılsa azdır. Ben gerekirse de müdahale edeceğim’ diyor. Ve hatta ben inanıyorum ki babasıyla da bu konularda istişare ediyor. Hatta az da olsa fikir tartışması, münazara yapıyor; ‘Babacığım şöyle söylesek daha iyi olmaz mı, şuraya şu hikâyeye şunu eklesek olmaz mı?’ diye tartıştıklarına inanıyorum” dedi. O zamanın nüshaları arasında epeyce gezdiğine de vurgu yapan Şafak “Selçuklu döneminde yazılmış eserler ve insanlar arasında epey dolaştım; orada onların bütün izleri görülüyor” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri