TYB’de medya okuryazarlığı konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 30. yıl etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği programlara bir yenisini daha ekledi.

Karatay Belediyesi iş birliği ile TYB Konya Şubesi Kültürevi D. Mehmet Doğan Kütüphanesinde "Popüler Kültür ve Medya Okuryazarlığı" programı yapıldı. Dr. Faruk Yazar’ın düzenleyiciliğini üstlendiği programda, Prof. Dr. Ahmet Tarhan Prof. Dr. M. Nejat Özüpek ve Prof. Dr. Mikail Batu sunumlarını gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Önceki dönem Konya milletvekili Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkan Vekili Ahmet Sorgun “Sosyal medya üzerinden yazılan şeylere bakıyorum, acaba yazmayan bir toplumken sosyal medya yazma kültürünü artırıyor mu yoksa artırmıyor mu? Hiç yazmayan insanları sosyal medyada bir şeyler yazarken görmek beni meraklandırıyor” dedi.

POPÜLER KÜLTÜR SANAYİLEŞME İLE KENDİNİ GÖSTERDİ

Kültür Endüstrisi üzerine sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Tarhan “Kültür, genel olarak insanların yaşayarak, yaparak öğrendiği ve başkalarına öğrettiği maddi ve manevi her şeyden oluşan bir bütünlüktür. Halktan kopuk olarak işleyen ve dolayısıyla da topluma da yabancı olan seçkin kültür ve bu kültürün unsurları genellikle toplumda azınlık konumundaki çok az sayıdaki seçkine seslenmenin ötesine geçememektedir. Kendini çevreleyen ve dış etkenlere karşı koruyan adeta bir dokunulmazlık çerçevesi içerisinde üretilerek varlığını sürdüren seçkin kültür, zamanla kendini değiştirmeye ve dönüştürmeye başlamış; çoğunluğa yönelik olarak daha anlaşılır ve tüketilebilir bir hâlde yeniden sunulmuştur. Seçkin ve halk kültürünün yapay birleşimine karşılık gelen kitle kültürü (popüler kültür) sanayileşme ile birlikte gerçek anlamda kendisini göstermektedir. Kitle kültürü bu anlamda, kültürel olguların teknolojik araçlarla üretimi, pazarlanması, dağıtımı ve tüketimi biçimlerine dayanarak, seri üretimi sağlayan teknolojinin kullanıldığı, televizyon ve basının üretim ve aktarmada başat görev üstlendiği bir ortamda varlığını sürdürür” diye konuştu. Tarhan, konuşmasını 1950li yıllardan bugüne popüler kültürün Türkiye’de yerleşip yaygınlaşmasında etkili olan gelişmelere ilişkin örneklerle sürdürdü. Tv izleme ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarına yönelik istatistiki verilerle konuşmasını tamamladı.

ALGI YÖNETİMİ YARGILARI DEĞİŞTİRİR

İkinci konuşmacı Prof. Dr. Mikail Batu İletişim ve Algı Yönetimi üzerine konuştu. Batu “Algı nedir diye sorarsak, temel anlamıyla dış dünyadan gelen uyaranlara zihnimizin verdiği tepki ya da onu yorumlama şekli olarak tanımlayabiliriz. Algı sürecini etkileyen faktörlerden en önemlisi bireyin kişisel özellikleridir. Cinsiyet, eğitim, sosyal sermaye gibi unsurlar, algılarımızı şekillendirir ve bunlar kişiden kişiye değişir. Coğrafya, yaş, eğitim seviyesi de algılar üzerinde önemli rol oynar. Algı yönetimi, insanların en güçlü organı olan beyinlerine nüfuz ederek, onların dış dünyayı istenilen şekilde algılamalarını ve böylece yargılarının istenilen yönde şekillenmesini sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

YAPISAL MESELEYİ NASIL ÇÖZECEĞİZ?

Kitle iletişim araçları ve yayınlanan içerikler üzerine konuşan Prof. Dr. M. Nejat Özüpek de “Hepimiz sosyal medya ya da televizyondaki içeriklerden şikayet ederiz, ve bunda haklıyız. Ancak burada temel sorunumuz, bu şikayetlerin arkasındaki yapısal meseleyi nasıl çözebileceğimizdir. Denizde yüzerken, bir balık gelip sizi hafifçe ısırırsa, bu sizi fazla etkilemez. Ancak aynı durum tekrarlandığında, sayısı arttığında, bu ısırıklar bir süre sonra organizmayı paramparça eder. Medya ve sosyal medya içerikleri de bu şekilde; sürekli tekrar edilen, görünüşte zararsız gibi duran şeyler zamanla büyük bir etki yaratıyor.” dedi.

Program sonunda katılımcılara katılım beratları ve TYB Konya Şube yayınlarını Prof. Dr. Nuri Şimşekler, Dr. Cemil Paslı, Saffet Yurtsever ve Doç. Dr. Nuri Paşa Özer takdim etti.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri