Dün itibari ile resmi olarak açıklanan sistem, Twitter kullanıcılarının ve sosyal medya uzmanlarının dikkatini üzerine çekti.
İşin biraz teknik kısmına indiğimiz zaman Twitter’ın kullanmış olduğu bu sistem, Java’da sınıf, metod, paket gibi programatik unsurlar için metadata (veri hakkında veri) oluşturmaya yarayan özelliklerdir.
Twitter günümüzde bir tweet’in değerini(popüleritesini) belirlemek için ”Top Tweet” adını verdiği bir algoritma kullanıyor. Bu algoritma tweet’in retweet edilme sayısı, tweete gelen cevapla ve diğer değişkenler üstünden kullanıcıların en çok ilgilendiği tweetleri ortaya koyuyor.
'Filter Level' sistemi geliyor
Önümüzdeki günlerde karşılaşacağımız yeni sistemde ise ”Filter Level” adını taşıyan yeni bir üstveri kategorisi oldu. Bu doğrultuda tweetler ”yok”, ”düşük”, ”orta” ve “yüksek” şeklinde değer bakımından sınıflandırılacak. ” Filter Level” verilerinin aktif hale geleceği 20 Şubat’tan itibaren yukarıda belirttiğim değer skalasının kullanıcıların beğenisine sunulacağı belirtildi. Twitter’ın duyurduğu bu değişiklikle birlikte üçüncü taraf uygulamalarının Twitter’ın web versiyonunda ki arama sonuçlarına yaklaşmaları mümkün olacak.
Sistem üstünde kontrol sağlamaya çalışan Twitter’ın neden böyle bir adım attığı konusunda pek çok farklı düşünce olmakla birlikte yapılan bu değişim Twitter’ın tweet kalitesine dair kendi değer yargılarını da ilk defa bu kadar açık biçimde paylaşması açısından önem taşıyor.
Tüm bunların yanında 20 Şubat itibari ile yayımlanacak olan bu değişiklikten üçüncü taraf
uygulamalarından ziyade sosyal etki ve sosyal analiz platformlarının bu değişimden ciddi anlamda etkileneceği açık ancak bu değişime ne gibi bir çözüm ile yaklaşılacağı da açıkçası merak uyandırıcı.
Twitter’da TT (Trend Topic) dönemi sona eriyor!
Twitter yeni üretttiği API metadata dil özelliği ile tweet’leri önem sırasına göre filtreleyebilecek.