Tuyad Başkanı: Türksat 4a Uydusu, Canlı Yayın Maliyetlerini 3'te Bire Düşürecek

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı Hayrettin Özaydın, Türkiye'de yeni uydusu olan Türksat 4A’nın hizmet vermeye başladığını söyledi. Yeni uydunun canlı yayın hizmetlerinde de maliyetleri düşürdüğünü...

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı Hayrettin Özaydın, Türkiye'de yeni uydusu olan Türksat 4A’nın hizmet vermeye başladığını söyledi. Yeni uydunun canlı yayın hizmetlerinde de maliyetleri düşürdüğünü dile getiren Özaydın, "Önceden uydularda 2 megabit hizmet 25 bin dolara aylık kiraya veriyordu, şimdi 2 megabiti 9 bin dolarla düşüyor. Yani fiyatlar, üçte birine düşüyor." dedi.

Hayrettin Özaydın, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada Türksat 4A uydusunun verdiği hizmetlerdeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Şu anda 43 kanalın uydu üzerinden yayın yaptığını ifade eden Özaydın, "Yeni uyduya eski uydudan kanalların geçişi planlanıyordu. Ama yeni uyduya geçecek olan 43 kanal geçti, faal çalışıyor. Uyduda sorun yok. Ama tam Ramazan ayına denk geldiği için hem de sanıyorum siyasi bir durum söz konusuydu, bunlar olmasın diye Ramazan’dan sonrasına atıldı. Sonra seçimde sonrasına atıldı. Şimdi geçtiğimiz hafta yönetim kurulu toplantısında, soru sordular. 10 günlük izin istedik. Hali hazırda 20 milyon uydu alıcısı var. Oteller, siteler, kanallarında ayar yapması lazım. Teknik alt yapı için 10 gün süre istedik. Sanıyorum ayın 15’ine denk geliyor. Cebit’in açılışında değerlendirip konuşacağız. 2A ve 3A uyduları 4A uyduya transfer olacak." diye konuştu.

Özaydın, transferi ne zaman gerçekleşeceği konusu hakkında da kesin gün noktasında bir bilgi sahibi olmadığını, Türksat genel müdürünün Cebit’in açılışında tarihi açıklayabileceğini söyledi. Eski uyduların 400 kanal alırken yeni kanalın bin 200 kanal kapasiteye çıktığını kaydeden Özaydın, 2A ve 3A’dan 400 kanalın bu yıl, önümüzdeki yılda 700 civarında kanalın 4A uydusunda yayına başlayabileceği anlattı. Özaydın, 4A uydusunun alan ve kapasite sınırı olmadığı için daha geniş alanlara daha uygun fiyatla hizmet vereceğini anlatarak, "Afrika’da hizmet alırken, evvelki zamanda oralar kapsanmadığı için uplinkte oradan buraya canlı yayın yapılmıyordu. Yeni uydulardaki uplinkte daha geniş bir ağa sahip olunacak. Fiyat anlamında da tabi iskonto geliyor. Pazarlayan firmaların ellerinde yetersin alan vardı. 2 megabiti 25 bin dolara aylık kiraya veriyorlardı. Şimdi, 2 megabit 9 bin dolarla düşüyor. Yani fiyatlar, üçte birine düşüyor." dedi.

"PAZAR RAKİPLERE KAPTIRMAMALI"

2A ve 3A’nın ömürlerinin henüz bitmediğini, 2015 ve 2019 bu uydulardan faydalanılacağının belirten Özaydın, şunları kaydetti:

"Uydu planlamaları hizmet vermeye devam edecek. Fakat, bu uyduların diğer uydulara geçiş nedeni, düşüş izlerinin çok daha fazla olmasından sebep. Daha geniş bir alana yayın verecek. Çin’den İngiltere’ye kadar ve Afrika’nın kuzeyine yayın yapacak bir uydudur, bu yeni uydu. Geçiş sebebi bu. İngiliz, Amerikan uyduları bu alan geçiş yapmış durumda. O uydulara pazarı kaptırmamak için bir an evvel uydunun faaliyete geçmesini temenni ediyoruz. Birçok televizyon kanalının ve firmanın canlı yayına alanına ihtiyacı oluyordu, veri ve bilgi gönderimi için. Bunlarla ilgili kullanıma devam edecekler. Hali hazırda yayın yapmak için canlı yayına ihtiyaç duyuluyordu. Zaman zaman alan bulunamıyor, canlı yayın yapabilmeleri için uydudaki alanları 2A ve 3A’dan. Aynı zamanda büyük firmaların ya da bankaların veri paylaşımını bunlar gibi bir çok sistemi 2A ve 3A uydusundan yapacaklar."

TUYAD Başkanı Özaydın, "4B çok önemlidir. Bu uydu ile uydudan internete kavuşacağız. Evinizde artık uydu anteniniz varsa, internet için fibere ihtiyacınız olmayacak. 4B 2015’in ilk çeyreğinde hizmete girecek. Artık yanınızda bir seyyar çanak anten varsa, istediğiniz yerden hemen açıp internet ihtiyacınızı 3G fiber optik seviyesinden daha kaliteli bir şekilde 4B uydusu ile yapabileceksiniz. Japonya’da bunu Türk mühendisleri ile birlikte yapıyoruz." bilgisini verdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri