Tutuklanan Polisler: Aptal Bilgisayarlar İle Yasal Dinleme Yaptık

Hakimlik sorgusu yapılan polisler yaptıkları dinlemelerin yasal olduğunu, dinleme yaptıkları odaya göz iris taraması ve parmak izi ile girebildiklerini, 'Aptal bilgisayar' denilen bilgisayarlara düşen konuşma kayıtlarını dinlediklerini ve bu...

Hakimlik sorgusu yapılan polisler yaptıkları dinlemelerin yasal olduğunu, dinleme yaptıkları odaya göz iris taraması ve parmak izi ile girebildiklerini, 'Aptal bilgisayar' denilen bilgisayarlara düşen konuşma kayıtlarını dinlediklerini ve bu bilgisayarlara herhangi bir aparat takılmadığını söyledi.

Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan polislerden Hacı Şerif Erikmen, hakım karşısında verdiği ifadesinde 2012 yılında Diyarbakır'a tayin edildiğini belirterek üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Çalışma süresince herhangi bir yasadışı eylemi ve işlemi olmadığını belirten Erikmen, "Herhangi bir soruşturma da geçirmedim. Aksine birçok takdir almış bulunuyorum. Görevimi de yasadan kaynaklanan hak ve yetkilerim çerçevesinde yerine getirdim." açıklamasında bulundu.

Bazı kişilerle ilgili alınan dinleme kararlarının usulüne uygun kararlar olduğunu ve kendisinin bu kararlarda bir dahili bulunmadığını belirten Erikmen, "Benim yaptığım iş, mahkeme kararına istinaden dinleme yapmaktır." ifadesini kullandı.

Erikmen, kendisine yöneltilen sorular üzerine Latif Erdoğan, Metin Erdoğan, Enver Top, Metin Külünk ve Müge Anlı'nın da aralarında bulunduğu birçok kişiye ilişkin dinleme yaptıklarını hatırlamadığını söyledi.

Sadece bilgisayarlarına düşen kayıtları dinleyebildiklerini belirten Erikmen, "Kullandığımız bilgisayarlar 'Aptal terminal' ismiyle anılmaktadır. Herkesin kendi şifresi ve aidiyet numarası ile kullanılmaktadır. Kimse başkasının şifresini kullanamaz, aksi halde cezalandırılması söz konusudur. Zaten bilgisayarlar da buna izin vermemektedir. Söz konusu bilgisayarla herhangi bir aparat takılması da mümkün değildir. Biz bu şekilde çalışırız. Yaptığımız iş ve işlemin tamamı yasa hükümleri üyarınca mahkemeden alınan kararlar çerçevesinde önleme dinlemesidir. Dinlediğimiz numaralar ile ilgili herhangi bir suç unsuru olmnadığı takdirde imha tutanağı düzenlenir. TEKOP'ta çalıştığımız birimlere göz irisi tanımlanmak ve parmak izi ile girilebilmektedir. Yetkili olmayan şahıslar, rütbeli dahi olmasa tanımlanmadığı için giremez. Ayrıca bu odaya girerken dolaplarımız vardır. Üzerimizdeki elektronik bütün cimler bu dolaba bırakılır. Zaman zaman habersiz bir şekilde bu hususta denetim de yapılmaktadır." dedi.

Ayrıca yaptıkları işe ilişkin olarak log kayıtlarının İstihbarat Daire Başkanlığı'nda arşivlendiğini belirten Erikmen, "Gerektiğinde buralardan yazışmalar yapmak sureti ile ulaşmak mümkündür. Herhangi bir şekilde görevimi kötüye kullanmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Sahtecilik yapmadım. Yaptığım dinleme ve izleme görevi de benim dahlimin olmadığı alınan mahkeme kararlarına dayalı olarak yapıldığından herhangi bir suç unsuru içermemektedir." şeklinde ifade verdi.

Tutuklanan isimlerden Bağcılar Emniyet Müdürlüğü'nde başpolis memuru olarak görev yapan Ebubekir Gül, ifadesinde 23 yıllık polis meslek hayatının yaklaşık 20 yılını istihbaratta, son 10 yılını da tiz elemanı olmak üzere çalışarak geçirdiğini söyledi. Yaptığı görev tanımının dinleme yapmak olduğunu belirten Gül, "Yaptığım dinlemelerdi yasalara göre mahkemelerden alınan ve TİB'e gönderilen aidiyet numaram tanımlanmış kayıtlı dinlemelerdir." dedi.

Dinlemeyle ilgili mahkeme kararında veya başvuru yazısında hiçbir şekilde kendisinin ismi ya da imzasının olmadığını, aidiyet numarasıyla belirtildiklerini kaydeden Gül, "Mahkeme kararı TİB'e ulaştığında TİB dinleme yapılacak olan ve TEKOP sisteminde aidiyet numarası kayıtlı olan görevli memurları sisteme dahil eder. Masa amirimiz görevlendirmeyi yapar, karar aşamasında herhangi bir dahlimiz söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. Kullandıkları bilgisayarların dışardan herhangi bir müdahaleye müsadesi olmayan bilgisayarlar olduğunu anlatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aptal terminal olarak tabir edilir. Bu bilgisayarda yaptığımız her türlü işlem istihbarat daire başkanlığı tarafından log kaydı tutularak izlenir. Bilgisayarın başından işlemsiz ayrıldığımızda 45sn - 1 dakika içerisinde bilgisayar kenidisini kapatmaktadır. Yeniden açılması gerekmektedir. Bi şekilde işleyen sistem tamamen yasaya ve mahkeme kararına uygundur." açıklamasını yaptı.

İstihbarat Müdürlüğü'nde masa amiri olarak görev yapan Furkan Donkar da üzerine atılı suçu kabul etmediğini belirtti. Verdiği ifadeyle Selam-Tevhit soruşturmasına takipsizlik kararı verilmesine neden olan Kamile Yazıcıoğlu ile ilgili olarak ise Donkar "Dinlendiği iddia olunan Mehmet Duman hakkındaki iddiayı hatırlıyorum. Hatırladığım kadarıyla Hüseyin Avni Yazıcıoğlu şahsın eşi olan Kamile Yazıcıoğlu'nun eşinin bir örgüt kurduğunu ve örgütün illegal faaliyetlerde bulunduğunu bildiren bir müracaatı vardı. Bu örgütün üyeleri arasında eşinin de Mehmet Duman İsimli şahıs ile irtibatlı olduğunu bildirdiği için bu yazı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden resmi yazı ile bize geldiğinden talep yazısını imzaladım. Ve bu talep ile mahkemeden kara alındı. Denleme de bu şekilde yapılmıştır. Yücel Berdar isimli şahsın dinlemesi de aynı şekilde Kamile Yazıcıoğlu'nun eşi ile ilgili şikayeti ile dinleme kararı alınmış ve dinleme yapılmıştır" dedi. Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ve Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun ilgili dinlemeyei ise Donkar şöyle açıkladı: "o dönemde Ergenekon terör örgütü ile bağlantılı olduğuna dair gelen ihbarlar veya başka şubelerden gelen yazılardan dolayı talpte bulunduk." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri