Tuskon’un 19 Köprüsünden 30 Milyar Dolar İhracat Geçti

TUSKON tarafından tertip edilen 19 Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü (TDTK) etkinliğinden 30 milyar dolar ihracat geldi.

TUSKON tarafından tertip edilen 19 Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü (TDTK) etkinliğinden 30 milyar dolar ihracat geldi.

Etkinlik ortak yatırım ve faaliyetleri de artırdı. Son TDTK’da 25 bin ikili görüşme yapıldı. 130 ülkeden gelen bin 500 firma, Türkiye’den milyon dolarlık alımlar yaptı. Gıda ve tarım sektörüne hitap eden toplantılarda Senegal’in medya devi D-Media, Türkiye’den dizi satın almak için temaslara başladı.

TDTK kapsamında Güney Afrika’ya bağlı Zulu bölgesinin kralının oğlu Thokozani Zulu ile Gautang eyaletinin başkanının yeğeni Leoroy Sidembe de İmagination Motor Clinic adlı firmaları için 10 milyon liralık mal alımı yapmayı hedefliyor. Bu iki isim TDTK kapsamında Tatlı Bereket’e ait olan Chicken House zincirleri için franchaise anlaşması yaptı.

Türkiye ile Güney Afrika’nın diyalogunun arttığına, bağlarının güçlendiğine işaret eden Thokozani Zulu ile Leoroy Sidembe, “Bu iyi ortamdan yararlanmalıyız. Ülkelerimizin ortak yatırımları arttı. Böyle bir dönemde ticaret her firmanın lehine. “ dedi.

Tanzanya’da faaliyet yürüten GF Trucks & Equipment’in Genel Müdürü Mehboob Karmali ise Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nün şirketler için iyi bir buluşma yeri olduğunu vurguladı.

Tarım yatırımları için Türkiye’de ortak aradığını belirten Karmali, büyük hedeflerin el ele vererek konulacağını ve yakalanacağını kaydetti.

Paraguay’da ekmek üretimi yapan DVC’nin Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Villacorta da 1 milyon dolarlık un alımı yaptı.

Türkiye’den TDTK’ya katılıp stant açan kurumlar, 130 ülkeden gelen yatırımcıların akınına uğruyor. Bu kurumlardan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Asya, Amerika ve Avrupa ülkelerinden şirketlerin ilgi odağı. Hastanenin Yurtdışı Pazarlama Sorumlusu Murat Yaşar, “Gıda ve tarım ile ilgili bir toplantıda yer alıyoruz. Buna rağmen çok büyük bir rağbetle karşı karşıyayız. Burada Afrika, Avrupa, Amerika, Orta Asya ve Rusya’dan heyetlerle görüşmelerimiz oldu. Bunlar bizimle ortaklık yapma temennilerini beyan etti. “ ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin olumlu ve iyi geçtiğini anlatan Yaşar, şunları aktardı:

“Afrika’dan iki ülkeden biri tıp fakültesi ile ilgili bir eğitim kurumu inşa etme, bu anlamda bizimle ortak faaliyet yürütme talebinde bulundu. Diğeri de ismini vereyim Tanzanya da hastane yapacaklarını bildirdi. Birikim ve deneyimimizden yararlanmayı, bize bağlı bir hastane devreye alma temennilerinde bulundu. Rusya’dan muhataplarımız, ‘Moskova’ya ofis binasını biz verelim, elemanı siz koyun’ dedi. Kalifiye sıhhat servisi için ‘ siz burada eleman bulundurun, yönlendirme yapın’ dedi. Yine Hindistan’dan bir hastane ile görüşmemiz oldu, Azerbaycan’dan bir firma ile de bireyleri yönlendirme ile ilgili bir görüşmemiz oldu.”


Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’ne ilginin giderek artacağını savunan Yaşar, 2023 hedeflerini yakalama adına ihracat artışının şart olduğuna temas etti. Yaşar, Türkiye’nin kredibilitesini yatırıma çevirme vaktinin geldiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri