Tuskon, Türk Ve Rus İş Kadınlarını Moskova’da Buluşturdu

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk ve Rus iş kadınlarını buluşturdu.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk ve Rus iş kadınlarını buluşturdu. Türk ve Rus iş kadınları, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ortaya konulan 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine ulaşmak için iş kadınlarına da büyük görev düştüğünü vurguladı. Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) yetkililerinin hazır bulunduğu programda Türk ve Rus iş kadınları, ikili görüşmeler yaparak işbirliği olanaklarını masaya yatırdı.

Moskova’nın merkezinde Holiday Inn Oteli’nde düzenlenen Türkiye-Rusya İş Kadınları Zirvesi’nin 2. programına TUSKON Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rana Tezcan Açıkgöz, Türkiye Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı Başak Genç Yüksel, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Vekili Selma Tezyetiş, Rusya Sanayi ve Ticaret Odası (TPP RF) Dış İlişkiler Masası Başkanı Vladimir Padalko, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Asya ve Afrika Masası uzmanı Yana Kulakova, TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava, Rusya İş Kadınları Birliği Yöneticilerinden Galina Roketskaya ve 100’den fazla Türk ve Rus iş kadını katıldı.

RUSYA İŞ KADINLARI BİRLİĞİ: ORTAK PROJE VE FİKİRLER İÇİN BURADAYIZ

TUSKON ve Rusya İş Kadınları Birliği ortaklaşa düzenlenen toplantıda konuşan Roketskaya, iki ülke iş kadınlarının karşılıklı işbirliğini artırmak amacıyla böyle bir zirvenin faydalı olacağını vurguladı.

Roketskaya, “Bu zirve Rusya ve Türkiye gibi iki büyük ülkenin ticari-ekonomik işbirliğinin artırılmasına hizmet ediyor. İki ülke arasında bakanlık, kurum ve şirketler düzeyinde ilişkiler verimli şekilde artıyor. Rusya ve Türkiye yönetimi iki ülke arasında ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartılması için önümüze hedef koydu. Burada iş kadınlarımıza da önemli görev düşüyor. Türkiye ve Rusya bugün stratejik ortak ülkeler ve ortak yatırım programları için güzel koşullar sunmakta. Rusya bütün kurumları ile yabancı partner ve yatırımlara Rusya piyasasının kapısını açmakta. Rakamlara göre, Rusya küçük ölçekli şirketlerinin yüzde 50’den ve orta ölçekli firmaların yüzde 24’den fazlasını iş kadınları yönetiyor. İnanıyoruz ki Türk iş kadınlarıyla daha sıkı işbirliği yaparak bir çok alanda başarılara imza atacağız. Ortak proje ve fikirler için buradayız. Bu platform çerçevesinde tanışarak deneyim ve görüşlerimizi paylaşmamız lazım.” diyerek katılımcılara başarılar diledi.

ZİRVE İKİ ÜLKE ARASINDA EKONOMİK İLİŞKİLERİ DAHA GÜZEL NOKTALARA TAŞIYACAK

TUSKON Yönetim Kurulu Başkan Vekili Açıkgöz, “TUSKON, 7 federasyon, 202 işadamı derneği, 52 bin üyesi ile 140 bin şirketi temsil eden, Türkiye iş dünyasının en büyük ve en yaygın gönüllü sivil toplum kuruluşu. Zirvenin ilk programını Ekim 2012 de İstanbul’da gerçekleştirmiştik. Rus dostlarımız İstanbul’daki programa 55 seçkin işkadını ile katılmış, Türkiye’den TUSKON üyesi 350 şirket hazır bulunmuştu. Rus ve Türk şirketler arasında çok verimli ikili iş görüşmeleri yapılmış, inşaat malzemeleri, tekstil, hazır giyim, gıda ve gıda makineleri ve turizm sektöründe şirketler arasında anlaşmalar yapılmış iş birlikteliği başlatılmıştı. Bugün 2. programa inşaat, inşaat malzemeleri, gıda, tarım, gıda ve gıda makineleri, tarım ve tarım makineleri, tekstil, hazır giyim, sağlık, mobilya, hukuksal danışmanlık ve enerji sektörlerini temsil eden 25 Türk iş kadınıyla katılmaktayız. Bugün yine bu salonda iş forumu programımıza müteakip Rus ve Türk iş kadınları arasında karşılıklı ticaret ve ortak yatırımların görüşüleceği ikili görüşmeler yapılacak. İnanıyorum ki zirve ve ikili iş görüşmeleri iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha güzel noktalara taşınmasında önemli rol üstlenecek ve aktif olarak çalışan iki ülke iş kadınlarının daha etkin ve aktif olmasını sağlayacak.” dedi.

İLK 500’DEN 150 FİRMA RUSYA İLE ÇALIŞIYOR

TUSKON Başkan Yardımcısı, “Ticaretin geliştirilmesine paralel olarak iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımların da arttırılması gerekmektedir. Türkiye’nin en büyük ilk 500 yatırımcısından 150’si Rusya ile çalışmalar yapmakta. 2012 sonu itibari ile Rusya’ya direkt yatırım gerçekleştiren Türk sermayesi 11 milyar dolar.” dedi.

Toplantıda konuşan TPP RF Dış İlişkiler Masası Başkanı Padalko, ikili ticaretin artırılmasında iş kadınlarına büyük görev düştüğünü belirtti. Padalko, “TUSKON TPP RF’in stratejik ortağı. Sizler bugünkü forumun olanaklarından iyi yararlanınız ve bol görüşmeler yaparak biz erkek milletine de fazla iş çıkarın. Bizlerin borcu sizlere yardımcı olmak.” diyerek espri yaptı.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Asya ve Afrika Masası uzmanı Kulakova, iki ülke KOBİ’leri arasında sıkı ortaklık ilişkilerinin artırılması gerektiğine işaret etti.

KOSGEB başkan vekili Tezyetiş, Türkiye ekonomisinde iş kadın sayısının artırılması bağlamında devlet olarak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Tezyetiş, kadın girişimciliği konusunda Türkiye’de bir çok temel program olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Türk ve Rus iş kadınları sektörel bağlamında ikili iş görüşmeleri yaparak işbirliği fırsatlarını değerlendirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri