Tuskon Başkanı Meral: Çamaşır Suyunun İthal Edilmesi Bizim İçin Ar Meselesi

TUSKON Başkanlar Kurulu'nda konuşan TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, işadamlarını ithal ürünlere karşı uyardı.

TUSKON Başkanlar Kurulu'nda konuşan TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, işadamlarını ithal ürünlere karşı uyardı. Yerli mal öneren Meral, “Geçenlerde ithal bir çamaşır suyu gördüm. İnanın üzüldüm. Bu bizim için bir ar meselesidir.” dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) 11. Başkanlar Kurulu toplantısını İstanbul’un dışında ilk defa Şanlıurfa’da yaptı. Toplantının Şanlıurfa’da yapılmasının gerekçesi ise Suriye’de yaşanan savaşın etkisi ile morali bozulan Güneydoğu işadamlarına moral sağlamak olarak belirtildi. İşadamı derneği başkanlarının da içerisinde olduğu 300 işadamının katıldığı toplantı, Çağlayan Kültür Sarayı'nda gerçekleşti. Toplantı, TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral’in konuşması ile başladı. Meral'in konuşmasından sonra toplantı basına kapalı gerçekleştirildi. Bu bölümde de işadamları, başarı öykülerini anlattı.

Toplantıda konuşan Rıza Nur Meral, cari açığa dikkat çekti. Milli hedeflere ulaşma adına ağır bir yükü omuzladıklarını kaydeden Meral, işadamlarını milli hedeflere ulaşmak için daha çok çalışmaya davet etti. Meral, "Rüzgar dursa bile, bizler durmak yok küreklere asılacağız. Yeni pazarlar bakacağız. Yurt dışındaki fuarlara katılacağız. Gitmediğimiz yerlere gideceğiz ve alternatif pazarlar oluşturacağız." dedi.

Ekonomik ibrelerin olumlu yönde ilerlediğini aktaran Başkan Meral, ancak bu büyümenin yeterli olmadığını vurguladı, ihracat açığına dikkat çekti, ithalatın fazlalığının altını çizdi. Meral, "Türkiye’de bazı yapısal sorunlar da var. Bu yapısal sorunların sonucu da şuanda Türkiye’deki cari açık. Büyük bir cari açığımız var. Ayda 6 milyar gibi bir döviz açığımız var. Biz bunu yıllardır sürdürüyoruz. Ama ne kadar sürdürebiliriz. Gerçekten hiçbirimiz bilemiyoruz. Şu anda biz 10 ithal ediyor, 5,7 ihraç ediyoruz. Bu sıkıntılı bir oran. Dünyada küçük ekonomiler var. Ama bunların ithalatları ve ihracatları arasındaki fark az.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de üretileni tercih etmek zorundayız” diyen Meral, daha yüksek katma değer üretmeye mecbur olduklarını kaydetti. Türkiye’yi dünyanın en açık pazarı olarak değerlendiren Başkan Meral, her malın neredeyse sıfır gümrükle geldiğini belirtti. Meral şöyle konuştu: "Biz artık diş macununu, çamaşır suyunu dâhil… Geçenlerde baktım çamaşır suyunu dâhil içindeki bileşen yüzde 5. İthal. İnanın üzüldüm karton kutusu ithal, üzerindeki baskısı ithal, plastiği ithal, içindeki suyu ithal ve biz bunu ithal edip kullanıyoruz. Bu bizim için bir ar meselesi. Türkiye’de üreten yabancı markalar var, başımızın üzerinde yeri var. Ama bizim bu noktada üzerimize çok şey düşüyor. Bir Kore, Japonya olabilmemiz için milli değerler şuuruna ulaşmamız lazım, başkası kurtarmaz.”

Ortadoğu’daki sıkıntılara da değinen Meral, bu sıkıntıların zaman zaman endişelendirdiğini, ancak aşılacağını ümit etiklerini belirtti. Çözüm sürecine de değinen Başkan Meral, “Çatışma, ölüm, kan kimseye fayda sağlamıyor. Biz de keşke bu süreç başarılı olsun diyoruz. Ve ülkemizi de kardeşçe dostça büyüme, yükselme hakkı olduğunu düşünüyoruz." diyerek konuşmasını tamamladı. Meral'in konuşmasının ardından işadamları hayat tecrübelerini paylaştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri