Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne, Demokratikleşme Paketi'ne övgü üstüne övgü yağdırdı. Dünkü basın toplantısında "Korkaklar zafer anıtı dikemez" diyen Başbakan Erdoğan'ı cesaretinden dolayı alkışlayan yazar, zafer anıtının Yassıada'ya dikilmesini önerdi.
Tarihi paketin açıkladığı anlarda milyonlar ekran başındaydı. Yankı uyandıran düzenlemeler yazarların da gündeminde. İşte onlardan birisi de Mümtaz'er Türköne oldu. Paketin ayrıntıları yazarı adeta kendinden geçen yazar, yaşadığı mutluluğu bugünkü köşesinde anlattı.
CESARETİN ÇAPI
"90 yıldır bölündük" paranoyaları ile halkın refes alamadını savunan Türköne, Andımız'ın kaldırılması kararını "Bu kadar nobran bir uygulamanın tam 80 yıl yürürlükte kalması, paketin içerdiği cesaretin çapı hakkında bir fikir vermeli." sözleriyle destekliyor.
GURUR GUYUN
Tanzimattan bu yana hak ve özgürlüklerin uluslararası dinamik ve baskılarla olduğunu hatırlatan Türköne, bu paketin bu anlamda bir ilk olduğuna işaret ederek, itirazı olanların bile gurur duymasını istedi. Nedeni de yazar, şöyle açıklıyor:
PKK'YI İLGİLENDİREN TEK BİR MADDE BİLE YOK
"İlk defa Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, bu ülkede birey ile devlet arasındaki ilişkiyi kendi vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini genişletecek şekilde düzenleyen ileri bir adımı kendi özgür iradesi ve kararıyla, iç dinamiklere bakarak vermiş oldu. "Terör örgütüne taviz verildi" itirazında bulunanların, bu paketin içinde doğrudan PKK'yı ilgilendiren tek bir maddenin bile yer almadığını gözden kaçırmaması lazım."
İLERİLİĞİN ŞARTLARI DEMOKRASİ STANDARTLARI DEĞİL Mİ?
"Kim Kürdistan'a mahkûm olmayı istesin? İleriliğin şartları, bu Paket'te yer alan demokrasi standartları değil mi?" diye soran Türköne, çözüm sürecine değindi ve hükümete övgüler yağdırarak yazısını tamamlıyor:
"Anadilde eğitim kritik eşikti. Bu hakkın mevcut olmaması, bir bölünme gerekçesiydi. Bu gerekçe ortadan kalktı. Artık bu eğitimin kapsamını arz-talep dengesi belirleyecek. Ekonomik olarak entegre olmuş bir ülkenin piyasa dilinin, Anayasa'daki resmî dilden daha belirleyici olduğunu tecrübe ederek öğrenme fırsatımız olacak. Anadilde eğitim hakkı gibi, insanın vazgeçilmez temel haklarının korunmasının ve farklılıklara saygı gösterilmesinin bu ülkeyi bir arada tutan asıl güç olduğu ortaya çıkacak.
YASSIADA CESURLARIN DİKECEĞİ ZAFER ANITI İÇİN UYGUN
Hükümet, bu Paket ile Türkiye'ye makas değiştirdi. Girdiğimiz yeni yolun zeminini, muhalefetin kendisine attığı taşlarla döşedi. Aralarında, bir zafer anıtı dikecek kadar büyük taşlar da var. 27 Mayıs darbesi, bir deprem sonrasında yıkılan koca bir kaya kütlesi gibi tam yarım asır üzerimize çöreklendi. Öyleyse zafer anıtını Yassıada'ya dikip, oradaki kötü izleri demokrasinin zafer tacı ile kapatabiliriz.
Yassıada, cesurların dikeceği 'zafer anıtı' için uygun. Siz ne dersiniz?"