Türkmenlere eroin tuzağı!

Irak Türkmenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Türkmeneli bölgesinden Basra’ya kadar olan bölgede madde bağımlılığın arttığına dikkat çekerek, uyuşturucunun DAEŞ’ten daha tehlikeli hale geldiğini söyledi

Yıllardır savaş ve ABD işgali yüzünden büyük bir yıkım yaşayan Irak’ta ve özellikle Türkmeneli bölgesinde halkın yeni belası uyuşturucu oldu. Türkmeneli bölgesinde, Basra, Kerbela ve Necef gibi şehirlerde uyuşturucu maddeler okul önlerinde serbestçe satılıyor. Uyuşturucunun yaygınlaşması, artık Irak toplumunu ve ailelerinin tehdit etmeye başladı. Uyuşturucu tacirleri özellikle genç kesimleri hedef alıyor. Irak Türkmenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, uyuşturucu madde kullanımının özellikle Türkmeneli bölgesinde ilkokul yaşlarına kadar düştüğüne dikkat çekti. Uyuşturucu ile ile birlikte özellikle Türkmen nüfusun hedef alındığının altını çizen Beyatlı, madde bağımlılığının DAEŞ’ten daha tehlikeli hale geldiğini vurguladı.

OKUL ÖNLERİNDE BİLE SATIYORLAR

Irak’ta faaliyet gösteren Haşdi Şabi gibi grupların uyuşturucu ticaretinden ciddi paralar kazandığını kaydeden Beyatlı, “Türkmeneli bölgesinde uyuşturucu kullanımı ilkokula kadar indi. Okulların önünde uyuşturucu satılıyor. Çocuklar hatta yaşlılar bile uyuşturucu müptelası olmuş durumda. Çok ağır bir tablo ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Öyle ki Tuzhurmatu’da benim akrabam yaşlı bir teyzemiz var. Kendisi Hac’dan gelmiş. 5 vakit namazında birisi. Bu teyzemizin dizlerinde ağrılar vardı. Torununa bana ilaç getir diyor. Torunu eczaneden ilaç getiriyor. Bu ilaç da çok etkili olmuyor. Çocuk da dışarıdan başka ilaç getiriyor. Gittik gördük artık bu kadın eroinsiz duramıyor. Ama bu insan 5 vakit namazında. Namazını kılıyor ama uyuşturucu müptelası. Ama farkında değil. Ne torun farkında ne de kendisi farkında” dedi.

HALK BİLGİSİZ, BAKANLIK İLGİSİZ!

Irak Türkmenleri Dernekleri Federasyonu olarak Türkmeneli bölgesinde Yeşilay Derneği kuracaklarını kaydeden Dr. Beyatlı, şunları söyledi: “Önümüzdeki haftalarda Irak Sağlık Bakanlığı ile gidip görüşeceğiz. Bu olayı ciddiye almak zorundalar. Bu konuya eğilmesi gerektiğini uyuşturucu ile mücadele konusu diğer birimlerle ele alınması gerektiğini söyleyeceğiz. Uyuşturucu madde bağımlılığı DAEŞ’ten daha tehlikeli. DAEŞ görünen bir düşman fakat uyuşturucu görünmeyen düşman. Açık açık okul önlerinde satıyorlar. Sarı, pembe, yeşil şekerler halinde satıyorlar. Çocuklarda eroin bağımlısı olanlar hastanelerde görünüyor. Türkmeneli bölgesinde bu konuyla ilgili hastane sayısı çok yetersiz. Sadece Bağdat’ta bağımlılıkla ilgili bir hastane var. 20 Aralık’ta Uluslararası Yeşilay Kurultayı’na katıldım. Orada 47 ülke vardı. Onlara bu durumu anlattım. Yeni bir Yeşilay Derneği’ni açacağız. Halkı bilgilendirme konusunda ilk çalışmalarımızı başlatacağız. Halk bilgisiz, bakanlık ilgisiz.”

TÜRKMENELİ’NİN BELİNİ KIRDILAR!

“Bazı partiler özellikle siyasi partiler bunun yolunu sevkiyatını, eroin ticaretini kendisi yapıyor. Bunu herkes de görüyor” diyen Beyatlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kanunda da bu konuyla ilgili bir şey yok. Basra’dan giriş yapan eroinler tüm Türkmeneli bölgesine ulaşıyor. Uyuşturucu Kerbela ve Necef şehirlerinde satılıyor. Eroinle birlikte Türkmeneli bölgesinin belini kırdılar. Kürt bölgesinde eroin satamıyorlar. Orada çok ağır cezaları var. Bu konuda da çok ciddi ceza var. Kimse bir şey yapamıyor.”

EROİN DAEŞ’TEN DAHA TEHLİKELİ

Kerkük’te ve diğer Türkmeneli şehirlerinde DAEŞ’le ve demografik yapı değişikliğiyle yapamadıklarını eroin ile yapmak istediklerini aktaran Beyatlı, “Eroinle bizi kırmak istiyorlar. Bunun için de gerekse çocuklarımız gerekse yaşlılarımız tehlikede. Irak uyuşturucu trafiğinin yolu üzerinde. Uyuşturucu madde bir taraftan Basra’dan diğer taraftan İran üzerinden Irak’a giriş yapıyor. İran-Irak sınırı arasında bir boşluk var. Giren çıkan belli değil. O bölgeden çok ciddi bir uyuşturucu sevkiyatı var. Bazı Şii partiler Irak’ta bu ticareti sürdürüyor. Çok ciddi kazanç elde ediyorlar. Uyuşturucuyla Türkmenlerin belini kırmak istiyorlar” uyarısında bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri