Türkmenistan’ın En Büyük Gübre Fabrikası Çalık’a Emanet

Türkmenistan’ın en büyük gübre üretim fabrikası, Çalık Holding’in bünyesindeki GAP İnşaat ile Japonya’nın Mitsubishi Corporation şirketi tarafından inşa edilecek. Garaboğaz Karbamid (üre) Üretim Fabrikasının temeli, Devlet Başkanı...

Türkmenistan’ın en büyük gübre üretim fabrikası, Çalık Holding’in bünyesindeki GAP İnşaat ile Japonya’nın Mitsubishi Corporation şirketi tarafından inşa edilecek. Garaboğaz Karbamid (üre) Üretim Fabrikasının temeli, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından atıldı.

Başkent Aşkabat’a 800 kilometre uzaklıktaki Hazar Denizi’nin kıyısındaki Garaboğaz kentinde yapılan temel atma törenine, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Mitsubishi Corporation şirketi Başkanı Ken Kobayashi, GAP İnşaat şirketi yetkilileri, Türk işadamları, aralarında Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu’nun da bulunduğu yabancı misyon şefleri ve Türkmen bakanlar katıldı.

Halk oyunları gösterisi ile başlayan törende konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, 1 milyon 115 bin ton üretim kapasiteli dev gübre fabrikasının temelini atmak için bir araya geldiklerini kaydetti. Söz konusu gübre üretimi için bir yılda 1 milyar metreküp doğalgazın kullanılacağını belirten Berdimuhamedov, bu projenin GAP İnşaat ile Mitsubishi Corporation şirketleri tarafından son teknoloji ile inşa edileceğine inancının tam olduğunu ifade etti.

Türkmen lider, daha önce 2002 yılında 350 bin ton üretim kapasiteli Tecen Karbamid Üretim Fabrikası’nın inşa edildiğini, yapımı bitmek üzere olan 640 bin ton üretim kapasiteli Mari gübre fabrikası ile birlikte şu an temeli attılan tesislerin toplam üretim kapasitesinin 2 milyonu bulacağını belirtti. Toplam üretimin yüzde 30’nun ülke ihtiyaçları için kullanılacağını söyleyen Türkmen lider, yüzde 70’nin yurt dışına ihraç edileceğini ve şimdiden dev şirketlerden talep olduğunu kaydetti.

ÇALIK: EN BÜYÜK KARBAMİD FABRİKASINI İNŞA EDECEĞİZ

Törende konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, dünyanın sayılı büyük ve Türkmenistan’ın da en büyük gübre üretim fabrikasını inşa edeceklerini söyledi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un liderliğinde Türkmenistan’ın ekonomide, endüstride, sporda, turizmde olmak üzere kimya sanayi sektöründe de dünyayı hayran bırakılacak işlere imza atıldığını belirten Türk iş adamı, “Türkmenistan’ın sadece doğalgaz ve petrol ihraç eden ülke olmaktan çıkarak, zengin enerji kaynaklarının kullanarak, kimya sanayi sektöründe de ihracat potansiyelini önemli ölçüde arttırıyor. Japon oratığımız Mitsubishi Corporation ile ileri teknoloji ile inşa edeceğimiz Garaboğaz Karbamid Üretim Fabrikasında üretilecek ürünlerin Hazar Denizi kıyısındaki liman ile yurt dışına ihraç edilecek. Bu tesis, doğalgaz ile karbamid üretilecek dünyanın sayılı fabrikalarından birini teşkil edecek. Proje kapsamında 3 bin 500 kişilik kamp kurulacak. Yeni tesisin bitimiyle 1000 kişiye iş imkanı doğacak” dedi.

Çalık, Garaboğaz karbamid ve amonyak üretim tesisinin dünyanın en büyük gübre fabrikalarının biri olacağını belirterek, böylesi önemli bir tesisi Türkmenistan ekonomisine kazandırmaktan son derece mutlu olduklarını belirtti.

Resmi konuşmaların ardından Berdimuhamedov, kendi imzaladığını hatıra yazını koyduğu sembolik kutuyu zemine attı ve ilk harcı koydu. Ülkenin en büyük gübre fabrikasının 2 yılda inşa edilmesi planlanıyor.

Enerji kaynakları bakımından zengin olan Türkmenistan, söz konusu devasa doğalgaz ve petrol kaynaklarından çeşitli ürünler üreterek, ihracat yelpazesini genişletiyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri