Türkmenistan'dan Yüzde 10,3'lük Büyüme

Türkmenistan'da ekonomik büyüme kesintisiz devam ediyor. Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesinin 2014 yılının ilk 9 ayında yüzde 10,3 oranda büyüme gerçekleştiğini söyledi....

Türkmenistan'da ekonomik büyüme kesintisiz devam ediyor. Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesinin 2014 yılının ilk 9 ayında yüzde 10,3 oranda büyüme gerçekleştiğini söyledi. Ülke ekonomisini çeşitlendirme ve sanayi ülkesine dönüşme politikalarının başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen Berdimuhamedov, sanayi sektöründe ilgili dönemde yüzde 10,7 oranlık bir büyüme rakamına ulaştıklarını belirtti. İhracat potansiyelinin arttığını belirten Türkmen lider, bunun sonucunda yabancı döviz girişinin arttığını ifade etti.

İnşaat, sanayi, doğalgaz, enerji ve diğer sektörlerde önemli başarılara imza atıldığından bahseden Berdimuhamedov, "2014 yılının 9 ayında hizmete açılan 237 tesisin toplam maliyeti 4 milyar doları buldu. Bu dönemde 7425 kişi kapasiteli 42 kreş, 32 bin 108 öğrenci kapasiteli 57 okul ve toplam alanı 551 bin metrekare olan konutlar inşa edildi. Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru kapsamında Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun hattı inşaatı bitti. Bölgeleri birleştiren bu proje, uluslararası öneme sahip. Ülke genelinde yeni petrol ve doğalgaz sahalarında arama çalışmaları devam ediyor. Doğalgaz hatları çekiliyor, uluslararası standartlarda havaalanları, köprüler, otobanlar inşa ediliyor" diye konuştu. Berdimuhamedov, bu bağlamda 45 milyar dolar maliyetinde 2 binden fazla inşaat projesinde çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Çeşitli sektörler ile birlikte tarım alanında da önemli sonuçlara gidildiğini söyleyen Berdimuhamedov, 27 Ekim Bağımsızlık Bayramı'na kadar 1 milyon tondan fazla pamuk rekoltesine ulaşacaklarını kaydetti. Bunun önemli bir başarı olduğunu söyleyen Türkmen lider, tarım sektöründeki olumlu sonuçların tekstil sektörünün de büyümesine önemli katkı sağladığını ifade etti.

Türkmenistan'ın kalkınmasında, altyapı ve üstyapı müteahhitlik projelerinin yapımına aktif katılan Türk inşaat şirketleri, bu ülkede büyük projelere imza atıyor. Türk şirketleri, Japonya ve güney Kore gibi ülkelerin dev şirketleri ile konsorsiyum kurarak, Türkmenistan'ın sanayi ülkesi olma yönünde ilerlemesine büyük katkı sağlıyor. Çalık Holding, Japon Mitsubishi Corporation konsorsiyumuyla 1,3 milyar dolarlık Garabogaz Gübre Fabrikası'nın temelini atarken, Rönesans Holding, Kawasaky Heavy Industries ile 1,7 milyar dolarlık Ahal Gas to Gasoline (GTG) (doğalgazdan benzin üretim) tesisi Türk şirketlerinin bu ülkede kazandığı dev projelerin bazılarıdır. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri