Türkmenistan’da Uluslararası Ulaştırma Zirvesi Yapılıyor

Türkmenistan, ulaştırma ve transit taşımacılığının geleceğine yönelik önemli bir uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı. Türkmenistan, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü...

Türkmenistan, ulaştırma ve transit taşımacılığının geleceğine yönelik önemli bir uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı. Türkmenistan, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Avrupa-Kafkasya-Orta Asya Ulaşım Koridoru'nun (TRACECA) işbirliğiyle gerçekleştirilen üst düzey konferansa, 33 ülkeden ve 16 uluslararası örgütten temsilci katıldı. Türkiye’den konferansa üst düzey bir katılım gerçekleşmedi.

Başkent Aşkabat’taki Oğuzkent Oteli'nde düzenlenen konferansa, 10’a yakın ülkeden bakan, birçok ülkeden bakan yardımcısı ve üst düzey bürokrat katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un, ev sahipliğini yaptığı açılış törenine; AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Başkanı Christian Friis Bach, Uluslararası Karayolu Taşımacılık Birliği (IRU) Başkanı Janusz Lacny, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Şamil Aleskerov ve çok sayıda ülkeden üst düzey temsilci katıldı.

“Uluslararası İşbirliği ve Sürdürülebilir Kalkınmada Ulaştırma ve Transit Taşımacılığının Önemi” konulu konferansın açılışında katılımcılara hitap eden Berdimuhamedov, “Türkmenistan ulaştırma ve transit taşımacılığı alanında önemli bir bölgede yer alıyor. Ülke olarak birçok uluslararası ulaştırma projelerine imza atıyoruz. Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı tamamlandı. Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattının temelini attık. Bu projeler, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlanmasına önemli katkı sağlayacak. Ayrıca, ülke genelinde örnek olabilecek otoban projelerine imza atmayı planlıyoruz. Gerçekleştirilen bu toplantının bölge coğrafyası açısından büyük önem taşıdığını, katılımcı ülkelerin bakanlarıyla bir araya gelerek, değerlendirme ve teknik düzeyde çalışmalar yapılacak. Bölgenin, bir bütün olarak ulaşım konusunda güçlü yanlarını, sorunlarını ve çözümlerini ortaya koyacak sonuçlara ulaşılacağına inanıyoruz" dedi.

Konferansta konuşma yapan uluslararası örgüt temsilcilerinin de, ulaştırma ve transit taşımacılığının ülkeler arasındaki ticari ev ekonomik işbirliğinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

YENİ ANLAŞMALARLA BÖLGESEL ULAŞIM KORİDORLARI GELİŞİYOR

Konferans kapsamında Avrasya bölgesinde demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi için ortak protokole imza atıldı. Ayrıca, Türkmenistan Hükümeti ile Uluslararası Karayolu Taşımacılık Birliği (IRU) arasında Avrasya ulaştırma işbirliğinin geliştirilmesine yönelik mutabakat imza altına alındı.

Yarın, uluslararası konferans katılımcıları başkent Aşkabat’ta inşa edilen çeşitli ulaşım tesislerinin açılışına ve Aşkabat-Türkmenbaşı otoyolunun temel atma törenine iştirak edecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri