Türkmenistan’da Uluslararası Enerji Güvenliği Konferansı

Türkmenistan, Uluslararası Enerji Güvenliği Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesinde yapılan konferansa, Türkiye’yi temsilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katılıyor.

Türkmenistan, Uluslararası Enerji Güvenliği Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesinde yapılan konferansa, Türkiye’yi temsilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katılıyor.
Başkent Aşkabat’ta “AGİT Perspektifinde Enerji Güvenliği ve Sürdürülebilirlik Yüksek Düzeyli Konferansı” açılış oturumu yapıldı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılığı konferansa, AGİT’e üye ülkelerden üst düzey temsilciler hazır bulundu. Cevdet Yılmaz’ın Türkiye’yi temsilen katıldığı konferansa, AGİT dönem başkanı Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kojara, AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier yanı sıra birçok ülkeden bakan düzeyinde katılım gerçekleşti.
Açılış oturumunda konuşan Berdimuhamedov, enerji işbirliğinde enerji kaynaklarının güvenli bir şekilde dünya piyasasına oluşturulması gerektiğini kaydetti. Bu konuda dürüst, eşit, şeffaf işbirliği yapılması gerektiğini söyleyen Berdimuhamedov, enerji işbirliğinde dünya ülkeleri ve uluslararası örgütler ile işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
Enerji güvenliği için uluslararası hukuk temelinin oluşturulması konusunda ülkeleri işbirliğine davet eden Berdimuhamedov, uzmanlar grubunun oluşturulmasını teklif etti.
Türkmen lider, enerji kaynaklarını dünya piyasasına çeşitli güzergahlar ile ulaştırmak için büyük çaba gösterdiklerini belirtti. Bu bağlamda, Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılması konusunda Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye-Avrupa Birliği hattında çalışma komisyonunun kurulduğunu ve bu komisyon çalışmalarını başarılı sürdürdüğünü belirtti.

- TÜRKMENİSTAN ENERJİ ALANINDA ÖNEMLİ ÜLKE -
Konferansa katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkmenistan’ın enerji alanında üretici ve ithalatçı ülke olduğunu, Türkiye’nin büyük bir pazar, Azerbaycan’ın ise transit ülke konumunda olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, bu üç ülkenin ortak hareket etmesinin herkes için faydalı olacağını belirterek, “Enerji üreten birçok ülke var. Ancak bu ülkeler kendi ihtiyacı için üretiyor. Türkmenistan ise enerji ihraç eden ülke ve bu anlamda dünyada enerji güvenliği açısında kritik bir ülke” dedi.
Bakan Yılmaz, bunun bir ülkenin yapabileceği bir iş olmadığını, bütün ülkelerin anlaşarak yapabileceğini belirtti.
Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerine değinen Bakan Yılmaz, Türkmenistan’ın her geçen gün geliştiğini ve Türk şirketlerinin bu yıl içerisinde bu ülkede 9 milyar dolar değerinde inşaat işi aldığını belirtti.
Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde Türkmenistan’da bulunan Bakan Cevdet Yılmaz, Türk halkının ve bütün Müslüman dünyasının Kurban Bayramı tebrik etti.
Orta Asya’nın enerji zengini ülkesi Türkmenistan, halihazırda Çin, Rusya ve İran’a doğalgaz ihraç ediyor. Türkmen yönetimi, enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırılmasına büyük önem vererek, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan boru hattı, Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılması gibi birçok proje için yoğun çalışma yapıyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri