Türkmenistan'da 'Bağımsızlık Bayramı' Çoşkuyla Kutlandı

27 Ekim 'Bağımsızlık Bayramı'nın 22. yıldönümü Türkmenistan’da çoşkuyla kutlanıyor.

27 Ekim 'Bağımsızlık Bayramı'nın 22. yıldönümü Türkmenistan’da çoşkuyla kutlanıyor. Başkent Aşkabat, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un da katıldığı görkemli ve kapsamlı resmi törenlere sahne oldu.

Başkent Aşkabat'taki resmi törene Bakanlar Kurulu üyeleri, diplomatik misyon şefleri, üniversite öğrencileri, resmi kurum çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kutlamalar kapsamında ülkeye yurtdışından çok sayıda yabancı heyet geldi.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Aşkabat’taki Bağımsızlık Anıtı'na çelenk koymasıyla başlayan etkinlikler, Merkez Meydan’da düzenlenen resmi törenlerle devam etti.

Savunma Bakanı Begenç Gündoğdiyev'in, kara, deniz ve hava kuvvetleri birliklerine ait askeri birlikleri selamlamasının ardından, Türkmen milli marşı okundu ve Türkmenistan bayrağı göndere çekildi.

Törene katılan davetliler, askeri birliklerin geçişini alkışlarla izledi. Yabancı heyetlerin de katıldığı resmi kutlama töreninde Berdimuhamedov, askerleri ayakta selamladı. Askeri geçitle birlikte Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların gösterisi de büyük ilgi gördü.

Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla Türkmen lider Berdimuhamedov'a, Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından Ahal-Teke atı hediye edildi. At gösterisinden sonra ülkenin çeşitli kurumlarında çalışan insanlar meydandan geçerek, devlet başkanını selamladı.

TÜRK YARIŞ ARABASI MERKEZ MEYDAN’DA

Türkiye’de üretilen yarış otomobili Volkicarlar da, resmi törenler kapsamında Merkez Meydan'dan geçiş yaptı. Devlet Başkanı Berdimuhamedov başta olmak üzere Türkmenistan yönetimi tarafından beğenilen Volkicar, Türkmenistan’da motor sporlarında ilk tercih edilen spor arabası.

ABDULLAH GÜL, BERDİMUHAMEDOV’U İLK KUTLAYAN LİDER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’u Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla kutlayan ilk liderlerden biri oldu.

Gül'ün kutlama mesajında, "Geçen 22 yıl içerisinde kardeş Türkmenistan büyük başarılar elde etti. Berdimuhameov başkanlığında büyük sektörlerde önemli gelişmeler kaydedildi. Türkiye, Türkmenistan ile ayni tarihi, gelenek ve görenekleri ve ortak değerleri paylaşıyor. Son yıllarda iki ülke ilişkileri başarılı bir şekilde gelişiyor. Türk işadamları Türkmenistan’da önemli projelere imza atarken, Türk eğitim kurumları Türkmenistan’ın kakınmasına faydalı olacak genç nesli yetiştiriyor. Benim, Mayıs ayında Türkmenistan’a yaptığım ziyarette temeli atılan Uluslararası Türkmen - Türk Üniversitesi hizmete açıldıktan sonra dostluk ve kardeşliğin yeni sembolü olacak" ifadeleri yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve çok sayıda devlet başkanı da Gurbanguli Berdimuhamedov’a kutlama mesajı gönderdi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla 1002 mahkumu affetti, 600 civarında mülteciye vatandaşlık hakkı tanıdı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri