Türkmenistan Yeni İnisiyatifler İle Bm’de

Orta Asya’nın enerji zengini ülkesi Türkmenistan, Birleşmiş Milletler 68. dönem Genel Kurulu’nda dışişleri bakanı düzeyinde temsil ediliyor.

Orta Asya’nın enerji zengini ülkesi Türkmenistan, Birleşmiş Milletler 68. dönem Genel Kurulu’nda dışişleri bakanı düzeyinde temsil ediliyor. Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov ve beraberindeki heyet, Türkmenistan’ın yeni dış politika inisiyatifleri ile New York’a gitti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 68. dönem Genel Kurul toplantısına, Dışişleri Bakanı Raşit Meredov’u gönderdi. Bakan Meredov, BM Genel Kurulu’nda dünya liderlerine hitap ederek, Türkmenistan’ın yeni dış siyaset girişimlerini anlatacak.

Dünyadaki sorunların diplomatik yollar ile çözülmesi taraftarı olan Türkmenistan, silahsızlanmaya karşı işbirliği kapsamında 2014 yılında Aşkabat’ta üst düzeyde bir konferans düzenlemeyi planlıyor. Türkmen yönetimi, bunun için ülkesinin kapılarını dünya devletlerine ve uluslararası örgütlere açmayı hedefliyor.

Orta Asya bölgesinin istikrarlı ülkesi Türkmenistan, bölgedeki diyaloğun arttırılması için yeni mekanizma oluşturmak istiyor. Bu bağlamda, BM Genel Kurulu’nda Orta Asya’da Barış ve İşbirliği Forumu’nun kurulması teklif edecek. Gelecekte söz konusu forum, bölgenin devlet başkanlarına bir danışma konseyi kurulması için önemli bir zemin olabilecek.

Enerji zengini ülkesi Türkmenistan, enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına çıkarmak için başarılı bir enerji stratejisi yürütüyor. Enerji kaynaklarının dünya piyasasına tedariki için güvenli bir zemine ihtiyaç var. Türkmen yönetimi, 68. dönem Genel Kurul toplantısında enerji güvenliği konusunda 2014 yılında Aşkabat’ta uluslararası uzmanlar düzeyinde bir toplantı düzenlenmesini dünya liderlerinin dikkatine sunacak.

Türkmenistan ayrıca, Orta Asya ve Hazar Havzası’nda iklim değişikliği, çölleşme gibi konularda da bazı teklifler ile uluslararası toplumun karşısına çıkacak.

Aşkabat yönetimi, mülteciler ve vatandaşılığı bulunmayan insanların durumu ile ilgili sorunları da BM Genel Kurulu’nda dillendirecek. Bu konuda, Aşkabat’ta önümüzdeki yıl üst düzeyde bir toplantı yapılmasını teklif edecek.

Dışişleri Bakanı Meredov ve beraberindeki heyete, New York’da yoğun temaslar bekliyor. Türkmen heyeti, Bağlantısızlar Hareketi’nin toplantısına katılacak. Bakan Meredov ayrıca, bir dizi ikili görüşmelerde bulunacak.

Türkmen Dışişleri Bakanı Meredov, geçen yılda BM Genel Kurulu toplantısına katılarak, konuşmasında enerji güvenliğine dikkat çekmişti.

Bu sene rekor seviyede devlet ve hükümet başkanının katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları devam ediyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri