Türkmenistan, Uluslararası Turizme Adını Yazdıracak

Sahip olduğu doğalgaz ve petrol rezervleri ile adından sıkça söz ettiren Türkmenistan, 2007 yılında turizm bölgesi ilan edilen Avaza ile dünyanın gözde turizm cenneti olma yolunda ilerliyor.

Sahip olduğu doğalgaz ve petrol rezervleri ile adından sıkça söz ettiren Türkmenistan, 2007 yılında turizm bölgesi ilan edilen Avaza ile dünyanın gözde turizm cenneti olma yolunda ilerliyor. Ülke yönetimi, Antalya’ya benzer bir şekilde oluşturmak istediği Avaza bölgesini uluslararası turizme kazandırarak, turizm sektöründe yükselmeyi planlıyor.
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, kısa süreliğine tatil için gittiği Avaza turizm bölgesinde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi. Avaza turizm bölgesinde yeni yapılacak turistik tesislerin değerlendirdiği toplantıda konuşan Berdimuhamedov, zengin enerji kaynaklarına ve güçlü bir ekonomiye sahip olduklarını söyleyerek, turizm sektöründe de büyümek istediklerini açıkladı.
Ülkesinde modern ve rekabetçi turizm sektörü yaratmak için çaba gösterdiklerini söyleyen Berdimuhamedov, “Türkmenistan’ın turizm sektöründeki incisi olan Avaza ulusal turizm bölgesine büyük önem veriyoruz. Avaza projesindeki çalışmaları 2020 yılına kadar sürdüreceğiz. Bölgedeki mevcut ve inşaatı devam eden projelerin maliyeti 2 milyar doları geçti” diye konuştu.
Ekim ayına kadar yine birkaç otel ve turistik tesisin açılışını yapacaklarını belirten Türkmen lider, toplantı kapsamında yine aralarında beş yıldızlı otellerin de bulunduğu 10 turistik tesisin inşaatına ilişkin kararları imzaladı.
İmzalanan kararlar kapsamında, bölgede 4 otel ve eğlence parkların inşa edilmesi öngörülüyor. Yeni otellerin biri Türk şirketi tarafından inşa edilecek.
Ayrıca, Eylül ayında Avaza’da Türkmenistan yönetimi tarihindeki ilk Uluslararası Turizm Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.
Hazar Denizi’nin kıyısındaki Avaza bölgesinde 30’un üzerinde turistik tesis hizmet veriyor. En çok yaz sezonunda rağbet gören turizm bölgesi 7 bin yatak kapasitesine ulaştı. Haziran ayında bölgede çoğunun Türk şirketleri tarafından inşa edilen 13 turistik tesis ve Hazar’ın kıyısındaki ilk yat kulübü hizmete açılmıştı.
Türkmenistan’ın turizm endüstrisine büyük katkı sağlayacak, Hazar Denizi’nin 26 kilometreye kadar uzanan kıyısı üzerinde inşa edilecek Avaza projesinin 2020 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor. Proje kapsamında inşa edilecek turizm bölgesine yönelik tesisler için toplam 7 milyar dolarlık yatırım planlanıyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri