Türkmenistan, Tapi Projesi İçin Lider Firma Arıyor

Türkmenistan doğalgazını, Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a taşıyacak TAPİ doğalgaz boru hattı projesi, başkent Aşkabat'ta görüşülüyor. Türkmenistan'da gerçekleştirilen Uluslararası Petrolgaz Konferansı'nda konuşan petrol...

Türkmenistan doğalgazını, Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a taşıyacak TAPİ doğalgaz boru hattı projesi, başkent Aşkabat'ta görüşülüyor. Türkmenistan'da gerçekleştirilen Uluslararası Petrolgaz Konferansı'nda konuşan petrol ve doğalgazdan sorumlu Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) projesi için lider bir firma aradıklarını kaydetti. Çok önemli bir uluslararası projenin yükünü ele alacak firmaya Türkmenistan hükümetinin birçok kolaylıkları sağlayacağını söyleyen Türkmen üst düzey yetkili, "Son yıllarda bu proje kapsamında ciddi çalışmalar yapıldı. Doğal gaz alım-satım anlaşmaları imzalandı. Dört ülkenin katılımıyla TAPİ Limited şirketi kuruldu. Şimdilik yine bir konu üzerinde çalışmalar sürüyor. Konsorsiyum için lider firma araştırılıyor" dedi.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamuhammedov, projeye üstlenecek firma ile uzun vadeli 20 veya daha uzun bir dönem için anlaşma imzalanacağını, her türlü kolaylıklarının sağlanacağını belirtti. Bu alanda bütün firmalar ile masaya oturmaya hazır olduklarını söyleyen Türkmen yetkili, Türkmenistan hükümetinin TAPİ projesine 2015 yılında başlamayı hedeflediğini söyledi.

Toplam uzunluğu bin 735 kilometre olan boru hattının doğalgaz taşıma kapasitesi 33 milyar metreküp olacak. Projenin tahmini maliyeti 7,9 milyar doları bulması bekleniyor. Bu proje, ABD ve Rusya gibi birçok ülke tarafından desteklendi. Projenin önemli ülkelerinden Hindistan, bu projede Çin firmalarından birisini lider firma olarak seçilmesini istiyor.

Türkmenistan'ın en önemli etkinliklerinden birisini teşkil eden Türkmenistan Petrolgaz Fuar ve Konferansı'na 50 ülkeden 600'ün üzerinde temsilci katılıyor. Enerji zengini Türkmenistan ile işbirliği yapmak isteyen dev şirketler bu etkinlikte yer alıyor. Çin'in CNPC, Total, Petronas Charigali, Dragon oil, ENİ, RWE, Schlumberger, Weatherford, Gazprom, Tatneft, Chevron gibi dünyaca ünlü enerji şirketleri katılıyor.

Uzmanların tahminlerine göre, Türkmenistan'ın toplam enerji rezervi 71,21 milyar ton yakıta eşdeğer. Bunun 53,01 milyar tonu karada, 18,2 milyar tonu denizde bulunuyor. Yabancı firmalarının da anlaşmalı bölgelerde doğalgaz ve petrol arama çalışmalarında bulunduğu ülke konumundaki Türkmenistan, Çin, Rusya ve İran'a doğalgaz ihraç ediyor. En çok doğalgazı Çin'e ihraç eden Türkmen yönetimi, TAPİ projesi ile Güney Asya ve diğer birkaç proje ile Avrupa pazarlarına ulaşmak istiyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri