Türkmenistan Projeleri Türk Müteahhitlerini Rekora Taşıyor

Dünyanın pek çok ülkesini adeta yeniden inşa eden Türk müteahhitleri ilk 9 ayda yurtdışında 20 milyar dolarlık iş aldı.

Dünyanın pek çok ülkesini adeta yeniden inşa eden Türk müteahhitleri ilk 9 ayda yurtdışında 20 milyar dolarlık iş aldı. Bu rakamda aslan payı, dev havaalanı ve liman projesinin alındığı Türkmenistan’da iş yapan müteahhitlere ait oldu.

Çinlilerden sonra en çok müteahhitlik işi Türk şirketleri, başarılarıyla adındna sıkça söz ettiriyor. Bu yılın ilk 9 ayında müteahhitlerin aldığı işin büyüklüğü 20 milyar doları aştı. Orta Asya’nın doğalgaz zengini ülkesi Türkmenistan’da Türk şirketleri büyük projelerin ihalesini kazandı. Müteaahitlerin yapacakları inşaatlar arasında Başkent Aşkabat Uluslararası Havaalanı, Türkmenbaşı Limanı, Olimpiyat Kompleksi gibi dev projeler var. Türk şirketlerin bu büyük işleri almasında Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un da büyük desteği var. Bu işlerle birlikte Türk işçileri için önemli bir istihdam oluşturdu. Bu ülkedeki Türk işçilerin sayısının 15 bine ulaştığı belirtiliyor.

9 AYDA 9 MİLYAR

Türk inşaat şirketlerinin en çok iş aldıkları ülke olan Türkmenistan'da Türk müteahhitler, 2013 yılının ilk 9 ayında 9 milyar dolarlık iş alarak yeni bir rekora imza attı. En son Polimeks şirketinin başkent Aşkabat'ta inşa edilmekte olan Olimpiyat Köyünün 3. etap inşaatını almasıyla bu sene Türk müteahhitlerin bu ülkede aldıkları işlerin bedeli 9 milyar doları aştı. Çalık Holdinge bağlı GAP İnşaat şirketi de yaklaşık 2 milyar dolarlık Türkmenbaşı Limanı projesini alarak bu rakama önemli katkı sağladı. Geçen sene Türkmenistan'da 4,9 milyar dolarlık iş alan Türk müteahhitlerin 22 yılda yaptığı işlerin hacmi 40 milyar dolara yaklaştı. Polimeks İnşaat şirketinin 2 milyar 253 milyon dolara aldığı Aşkabat Havaalanı inşaatı projesi Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında bir kalemde aldığı en büyük proje olarak da kayıtlara geçmişti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri