Türkmen Gazının Güney Asya'ya Yolculuğu Başlıyor

Türkmenistan doğalgazının Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a ulaşmasını sağlayacak TAPİ doğalgaz boru hattı projesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta ele alındı. 2010 yılında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ)...

Türkmenistan doğalgazının Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a ulaşmasını sağlayacak TAPİ doğalgaz boru hattı projesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta ele alındı. 2010 yılında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesine ilişkin hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmasından sonra geçen 4 yıl içerisinde projede nihai sonuca ulaşılması için büyük gayret sarfedildi. Enerji kaynaklarının ihraç yollarını çeşitlendirme konusunda kararlı olan Türkmenistan hükümeti, bu projenin yapımına 2014 yılında başlamayı hedefliyor. Aşkabat yönetimi, bu projenin yapımına üslenecek lider firma araştırıyor. Bu alanda dünyanın dev şirketleri ile görüşmeler devam ediyor.

Aşkabat'ta devam eden Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda TAPİ projesi dört ülke bakanları düzeyinde ele alındı. Bu toplantıya katılmak üzere Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Dharmendra Pradhan, Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Devlet Bakanı Jami Kamal Khan ve Afganistan Madenler ve Petrol Bakanı Muhammet Ekber Barikzai Aşkabat'a geldi. Bakanlar, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Görüşmelerde, TAPİ projesi ele alındı. Hindistan Bakanı Dharmendra Pradhan, ülkesinin Türkmenistan'dan doğalgazı TAPİ projesi ile satın almaya hazır olduğunu bir kez daha yineledi.

ABD, TAPİ PROJESİNİ DESTEKLİYOR

Aşkabat'taki konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanı'nın Orta Asya'dan sorumlu müsteşarı Daniel Rozenblum, TAPİ projesine daha büyük ilgi gösterdiklerini kaydetti. TransHazar doğalgaz boru hattından daha fazla önem verildiği kaydeden ABD'li yetkili, "Buna rağmen TransHazar projesini de destekliyoruz. Ancak TAPİ projesine daha fazla önem veriliyor" dedi.

TAPİ projesinin toplam uzunluğu bin 735 kilometre. Boru hattının doğalgaz taşıma kapasitesi yıllık 33 milyar metreküp. Projenin tahmini maliyeti 7,9 milyar dolar.

Türkmenistan doğalgaz rezervi bakımından Rusya, İran ve Katar'dan sonra dördüncü sırada bulunuyor. Çin, Rusya ve İran'a doğalgaz ihraç eden Aşkabat yönetimi, gelecekte TAPİ projesiyle Güney Asya'ya ve Avrupa pazarına ulaşmak için de bir takım projeler üzerinde yoğunlaştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri