Türkiye'yi gıptayla izliyorlar

Türkiye İş Bankası Rusya'nın açılışı için dün geldiği Moskova'da konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin ekonomideki başarısının nasıl göründüğünü anlattı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk bankacılık sisteminin, hükümetin aldığı önlemler sayesinde topladığı mevduatı devlete yüksek para karşılığında veren bir yapıdan kurtularak, kredi veren duruma geldiğini ve Türk bankalarının dünyanın bir çok ülkesinde gıptayla izlendiğini söyledi.

Çağlayan, Türkiye İş Bankası Rusya'nın açılışı için dün geldiği Moskova'da, bugün düzenlenen törenle bankanın açılış kurdelasını kesti; banka da resmen faaliyetine başladı.

Bakan çağlayan, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin ve Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Adnan Sezgin'in de hazır bulunduğu törenin ardından, iki ülke arasında yerel para birimleriyle ticaretin teşviki amacıyla 100 lira yatırarak hesap açtı.

Çağlayan, gazetecilerin sorusu üzerine bugün Rusya'da 7'nci Türk bankasının açılışını yaptıklarını belirterek, ''Tarihinde 70 milyar dolarlık bir felaket yaşamış olan bankacılık sistemimiz, o günlerinden bugünlere gelmiştir. Bugün bankacılık sektörünün aktif toplamı, yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleri bizi son derece memnun ediyor. Daha önce burada şube açan 6 bankaya ve İş Bankası'na teşekkür ediyorum'' dedi.

Yurtdışında açılan her Türk bankasının Türkiye'nin dış ticaretine ciddi bir ivme kazandıran gelişme olduğunu söyleyen Çağlayan, ''Bu ticaretin daha da kolaylaştırılmasını sağlayacak. İş Bankası sadece bankacılık hizmeti değil, sanayi operasyonlarını son derece başarılı yapan bir banka'' diye konuştu.

-''İş Bankası cam sektöründe de Türkiye'nin yüz akı''-

Çağlayan, İş Bankası'nın finans alanının yanı sıra sanayi alanında ciddi bir yatırımcı olduğunu belirterek, ''Cam sektöründe Türkiye'nin yüz akı. Paşabahçe, Şişecam sadece Türkiye ile sınırlı kalmıyor. Dünyanın bir çok yerinde çok önemli yatırımlar yapmakta. Yapılan bu yatırımlarla daha önce gelmiş Türk yatırımcılara önemli bir katkı veriyorlar ve lojistik sağlıyorlar. Tabi olayın bu boyutunu da iyi incelemek gerekiyor. Ümit ediyoruz, inşallah dünyanın her yerinde bankacılık faaliyetimiz daha genişlesin'' dedi.

-''Türk bankalarını gıptayla izliyorlar''-

Bakan Çağlayan hükümetin aldığı önlemler sayesinde Türk bankacılık sisteminin topladığı mevduatı krediye dönüştüren bir yapıya büründüğünü belirterek, ''Dünyanın birçok bankası Türkiye'deki bankaları gıptayla izliyorlar. Geçmişte Avrupalılar bizle adeta alay ederek, 'yahu sizin sisteminiz nasıl bir sistem? Bankalarınız para topluyor ve devletiniz de buna güvence veriyor. Bunu anlamakta zorlanıyoruz' diyorlardı'' ifadesini kullandı.

Türk bankacılık sisteminin alay edilen günlerden hizmet ihracı yapan günlere geldiğini söyleyen Çağlayan, ''Size çok değil 10 yıl öncesinden bahsediyorum. Bugün AB üyesi ülkelerdeki bankaların bir çoğu 2008'deki krizle birlikte ortadan silindi, kayboldu. Bizi eleştirenler hemen kendi bankalarının mevduatlarına devlet güvencesi verdiler. OECD ülkeleri içinde bankacılık ve finans sistemine müdahale etmeyen tek ülkeyiz'' şeklinde konuştu.

-''Türkiye 8 yılda 105 milyar dolarlık doğrudan yatırım aldı''-

Bir ülkeye yatırım yapacakların gidecekleri ülkedeki, siyasi, ekonomik duruma, hukuk sistemine ve bürokratik engelle baktığını söyleyen Çağlayan, ''Elbette bankacılık sistemi de çok önemli bir yer oluşturmakta yatırımcılar için. Türkiye serbest piyasa kurallarını en iyi uygulayan ülkelerin başında. Bu sayede Türkiye 8 yılda 105 milyar dolar doğrudan yatırım aldı'' dedi.

Çağlayan, ''Bankacılık sistemi bizim dönemimizden önce kredi vermek yerine devlete çok yüksek faizlerle para satar durumdaydı. Bu bankacıların suçu değildi. Bugün devletin fazlasıyla borç batağına sokan ve borcu borçla ödeyen bir yapının ortaya çıkardığı durumdu'' diye konuştu.

-''10 yıl önce toplanan 100 liralık vergi için 10 lira faiz ödeniyordu''-

Çağlayan, bugün gelinen noktada bankacılık sisteminin topladığı mevduatı çok büyük oranda ticarete ve ihracata yönlendirdiğini belirterek, ''10 yıl önce toplanan her 100 lira vergi için, devlet 10 lira daha borçlanarak ancak borcunun faizini öderdi. Bugünleri hep beraber yaşadık. Ama bugün toplanan her 100 liralık verginin ancak 15 lirası faize gidiyor. Kamu borçları konusunda Avrupa Birliğine ders verecek etkin bir konuma geldik'' dedi.

Türkiye'de, 12 Haziranda 50 milyon kişinin katıldığı, katılım oranının yüzde 90 olduğu seçim sonucunda halkın iradesinin yüzde 95'inin yansıdığı bir parlamentonun ortaya çıktığını kaydeden Çağlayan, ''Popülist davranışların geçmişte bize ne fatura ödettiğini biliyoruz. Artık Türkiye eskilerden sıyrılmıştır. Artık Merkez Bankası'na siyasiler istediği an karşılıksız para bastırma yetkisinden mahrum kalmıştır. Hükümetimiz buna çok büyük bir önem vermekte'' diye konuştu.

-''Rus bankaları Türkiye'de istiyoruz''-

Çağlayan bir başka soru üzerine Türkiye bankacılık sisteminin uluslararası piyasaya çok net şekilde açıldığını belirterek, dünyanın bir çok önemli bankasının Türkiye'ye geldiğini ve Rus bankalarından mutlaka şube açmalarını istediklerini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Rus bankalarının da Türkiye'de şube açmalarının yerel paralarla ticaretin geliştirilmesinde önemli bir gelişme olacağını belirterek, ''Bizim ticaret yaptığımız, müteahhitlik sektörünün bulunduğu ülkelerde ne kadar çok karşılıklı banka açılırsa o kadar iyi'' ifadesini kullandı.

Çağlayan ve beraberindeki heyet, bugün Türkiye'ye dönecek

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri