Türkiyeye tohum üretiyor

TİGEMe bağlı olarak Sarayönü ilçesinde 1940 yılında kurulan Gözlü Tarım İşletmesi, daha verimli ve daha kaliteli ürün elde etmek amacıyla ürettiği buğday, arpa, fiğ, ayçiçeği gibi ürünleri tohum olar

TİGEM’e bağlı olarak Sarayönü ilçesinde 1940 yılında kurulan Gözlü Tarım İşletmesi, daha verimli ve daha kaliteli ürün elde etmek amacıyla ürettiği buğday, arpa, fiğ, ayçiçeği gibi ürünleri tohum olarak Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilere gönderiyor

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı olarak tarımsal faaliyetlerini sürdüren Konya’daki tarım işletmelerinden biri olan Gözlü Tarım İşletmesi’nde çiftçilerin ihtiyacı olan sertifikalı tohum ve damızlık küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Sarayönü ilçesi sınırlarında bulunan Gözlü Tarım İşletmesi’nde üretilen tohum ve damızlık, Türkiye’nin dört bir yanında çiftçilere dağıtılarak, daha kaliteli ürün yetiştirmek ve daha çok verim almak amaçlanıyor.

Gözlü Tarım İşletmesi Müdürü Yüksel Akçay, TİGEM’in Türkiye tarım sektörünün en önemli girdilerinden olan sertifikalı tohumluk ve üstün vasıflı damızlık gibi materyallerin üretimi ve dağıtımı ana ekseninde faaliyet gösteren, faaliyetlerinde özerk, sorumluluğu sermayesi ile sınırlı, tüzel kişiliğe sahip bir İktisadi Devlet Teşekkülü olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN 3. BÜYÜK TESİSİ

25 yıldır TİGEM’de ziraat mühendisi olarak çalıştığını 2006 yılının sonunda da Gözlü Tarım İşletmesi’ne müdür olarak atandığını belirten Yüksel Akçay, “Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü Türkiye’nin 3. Büyük işletmesi. Daha önce kuru tarım yapılıyordu. 2006 yılındaki çalışmalar neticesinde kuru tarım alanlarında suyun olduğu tespit edildi. Biz geldikten sonra genel müdürlüğümüzün verdiği destekle beraber 5 yıl içerisinde yüze yakın derin kuyu açtık. Bu çerçevede 20 bin dekar alan sulamaya açıldı. Bu 20 bin dekar alanın tamamı rahatça faaliyetlerin yapılabilmesi için 40 kilometre stabilize yol yaptık. 240 bine yakın fidan diktik. Kuruluşundan bu yana elektrik gitmeyen koyunculuk tesislerine elektrik hattı çektik 13 kilometre. Gözlü Tarım İşletmesi cazibe merkezi haline geldi” dedi.

TOHUMLUK YENİ BİTKİLER YETİŞTİRİLİYOR

Sulama ile birlikte yem bitkileri de yetiştirmeye başladıklarını dile getiren Yüksel Akça, “Yonca ve korunga tarımı da yapmaya başladık tohum üretmek amacıyla. Ayrıca ayçiçeği ve patates tohumu üretimi de yapılacak. Bu çalışmalar Gözlü Tarım İşletmesi’ne ait olan 288 bin 300 dekar tarım alanı var. 100 bin dekar mera alanımız var. Mera alanlarında akkaraman ve acıpayem türü koyunculuk üretimi yapılıyor. Bu tamamen çiftçilerimize damızlık hayvan tedarikini sağlamaktır. Amacımız 100 bin dekar arazinin değerlendirilmesi için koyunculuğu 2 misline çıkarmaktır. Şu an 16 bin baş koyunumuz var, bunu 30 bine çıkarmak amacındayız. Burada üretilen tarım ürünlerinin tamamı sertifikalı tohum olarak hazırlanıp çiftçiye dağıtılıyor. Ve ülkeye bu çerçevede ciddi bir katma değer oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

İşletmenin bakir bir toprağa sahip olduğunu, sulama alanlarının artırılmasının yanında önümüzdeki yıllarda büyükbaş hayvancılık tesisleri kurup, damızlık sığır yetiştiriciliğine de başlayacaklarını kaydeden Akçay, “Damızlık sığır yetiştiriciliği yapılarak bölge çiftçisine ve ülke çiftçisine damızlık transferi yapmak amacındayız. Zaten koyunlarımız da çiftçilerimize her yıl belirli bir program çerçevesinde dağıtılıyor. Bunun yanında son yıllarda üretim amaçlı badem tesisleri kurulmaktadır. Optimum arazi projesi ile birlikte bırakılan taşlı alanların değerlendirilmesi için badem tesisleri oluşturma faaliyetleri devam etmektedir.  İşletme tohum hazırlama tesislerinde her yıl ortalama 6 bin ton buğday, 4 bin ton arpa ve 76 ton fiğ tohumlukları hazırlanarak, ülkemiz çiftçilerine dağıtılmaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER MERKEZİ
 
 
 
 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri