Türkiye'ye 11 ton kaçak et sokulmak istendi

2005-2010 yılları arasında 10 bin 721 kg et ve 5 bin 748 kg et ürünü, ülkeye yasa dışı sokulmak istenirken yakalandı.
Türkiye'ye, 2005-2010 yılları arasında 10 bin 721 kg et ve 5 bin 748 kg et ürünü, yasa dışı yolla sokulmak istenirken yakalandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, et fiyatlarına ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi.

Bakanlık tarafından ithalattaki vergi indiriminden sonra günlük olarak fiyat takibi yapıldığını anımsatan Eker, 26 Nisan 2010'da ortalama 16 lira 13 kuruş olan dana karkas fiyatının, 16 Kasım 2011 tarihi itibariyle 15 lira 19 kuruş olduğunu belirtti. Eker, vergi indiriminden sonra dana karkas fiyatlarının düşüş trendine girdiğini, düşüş oranının yüzde 6,32 olduğunu bildirdi.

Eker, hükümetin aldığı önlemler sonucunda ülkeye yasal olmayan yollarla hayvan girişlerinin büyük oranda önüne geçildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

 ''Ayrıca yakalanan hayvanlara gerekli yasal işlem ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde yapılmıştır. Bakanlığımız tarafından yapılan yoğun çalışmalar ve ilgili kuruluşlarla yapılan sıkı koordinasyonla ülkemize yasal olmayan yollarla et girişlerinin büyük oranda önüne geçilmiştir. 2005-2010 yılları arasında toplam olarak 10 bin 721 kg et ve 5 bin 748 kg et ürünü ülkemize yasa dışı sokulmak istenirken yakalanarak gerekli yasal işlemler yapılmıştır.

Ülkemizde, Bakanlığımızca hazırlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği, Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği, canlı hayvan ve hayvansal ürün kaçakçılığı ile ilgili mevzuat olarak halen yürürlüktedir.''

 Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile konuyla ilgili daha da caydırıcı önlemler alındığına işaret eden Eker, buna ek olarak bakanlığının koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, gümrüklerle işbirliği yapılarak hayvan kaçakçılığının önlenmesi konusunda ortak çalışmalar yapıldığını anımsattı. Eker, Türkiye sınırlarından kaçak canlı hayvan ve et girişinin böylece önlenmeye çalışıldığını ifade ederek, ''Alınan bu önlemler sonucunda, 2003-2011 yılları arasında ülkemize yasa dışı yollarla sokulmak istenen canlı hayvan ve et miktarında büyük oranda azalma sağlanmıştır'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri