Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan ile gaz hattı kapasitesini artırmayı planlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa ülkelerine daha fazla doğal gaz ihraç etmesi için Yunanistan ve Bulgaristan ile mevcut hat kapasitesinin artması gerektiğini belirtti.

Bakan Bayraktar, Atlantik Konseyi Bölgesel Temiz ve Güvenli Enerji Konferansı'ndaki konuşmasında, Türkiye olarak çok boyutlu, çok katmanlı ve kendine özgü bir enerji dönüşümü stratejisini hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

Karbonsuzlaşma hedefi doğrultusunda, Türkiye'nin uzun dönem enerji planlamasında 5 ana alana odaklandığını dile getiren Bayraktar, "Bunlar, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer enerji, geçiş yakıtı olarak doğal gaz ve enerji dönüşümü için madenler." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada da 11'inci sırada olduğunu anımsatarak, "Net sıfır emisyon hedefini koyduğumuz tarih olan 2053'e kadar yenilenebilir enerjiyi ülkemiz açısından gelişme alanı, potansiyeli en yüksek alan olarak tespit etmiş durumdayız." diye konuştu.

Yenilenebilir enerji projelerini desteklemeye devam edeceklerini belirten Bayraktar, "Önümüzdeki 12 yılı kapsayacak, yani 2035 yılına kadar bizi götürecek oldukça iddialı bir yenilenebilir enerji programımız var. Yenilenebilir kurulu gücüyle her yıl 5 bin megavat güneş ve rüzgarı mutlaka yeni kapasite olarak mevcut kurulu gücümüze katmak istiyoruz. Böylece 2035 yılına geldiğimizde, bu 12 yıllık süreçte, şu an için 30 bin megavat olan kurulu gücümüzü 90 bin megavata ulaştırmak istiyoruz." dedi.

Bayraktar, bu kapsamda, Türkiye'nin 2035 yılı için yenilenebilir enerji stratejisinin de yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri