'Türkiye'nin Yeni Bir Makro Hikâye Oluşturması Gerekiyor'

Danışmanlık şirketi Deloitte’un Ekonomik Görünüm raporuna göre, ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisi beklenenden daha hızlı bir yavaşlama gösterdi. Daha genel bir perspektiften bakıldığında ise Türkiye’nin büyüme hikâyesinde çok net...

Danışmanlık şirketi Deloitte’un Ekonomik Görünüm raporuna göre, ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisi beklenenden daha hızlı bir yavaşlama gösterdi. Daha genel bir perspektiften bakıldığında ise Türkiye’nin büyüme hikâyesinde çok net bir bocalama var ve yapısal reformlara odaklanılmadığı sürece bu devam edecek. Denetim, vergi, danışmanlık ve kurumsal finansman alanlarında, birçok farklı endüstride faaliyet gösteren özel ve kamu sektörü şirketlerine danışmanlık yapan İngiltere merkezli şirkete göre Türkiye'nin 'yeni bir makro hikâye oluşturması gerekiyor; ama önümüzdeki dönem yaklaşan seçim süreci, doğal olarak reformlara odaklanmayı zorlaştırıyor.

Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Dr. Murat Üçer tarafından hazırlanan 'Soru ve Cevaplarla Dünya ve Türkiye Ekonomisi: Neredeyiz? Nereye gidiyoruz?' raporu yayınlandı. Raporda, dünya ekonomisine ilişkin temel tespit ve değerlendirmelerin yanı sıra büyüme, istihdam ve enflasyona yönelik değerlendirmeler yer alıyor. Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, söz konusu raporu şöyle değerlendirdi:

"ABD ekonomisinin görece güçlü, Avrupa ekonomisinin ise yeniden zayıflayan görünümünün yanı sıra para politikalarındaki buna bağlı ayrışmanın ABD dolarını hızla güçlendirdiği bir konjonktürde yer alıyoruz. Bu da Gelişmekte Olan Piyasa ekonomileri açısından daha zorlu, ‘carry trade’ dediğimiz dinamiğin azaldığı hatta tersine döndüğü bir ortamı işaret ediyor. Bu durumun Türkiye özelinde, jeopolitik risklerle de birleşerek, piyasaları sarstığını gözlemliyoruz. Ayrıca ikinci çeyrekte büyümenin yavaşlaması, ancak enflasyonun oldukça yüksek seyretmesi, bütün bunlara ek olarak cari açığın daralma sürecinde olmakla birlikte halen dış finansman ihtiyacımızın yüksek oluşu -- ve kredi notumuz üzerindeki belirsizlikler -- yatırımcıları tedirgin etmiş görünüyor. Daha önce de defalarca altını çizdiğimiz gibi yeni bir makro “hikâye” oluşturmak gerekiyor; ama önümüzdeki dönem yaklaşan seçim süreci, doğal olarak reformlara odaklanmayı zorlaştırıyor."

Raporda yer alan diğer bazı tespitler de şöyle:

* Küresel ekonomide büyüme zayıf ve dengesiz

* Türkiye ekonomisinde beklentinin üzerinde yavaşlama oldu

* Türkiye’nin yeni yatırım hikâyesine ihtiyacı var

* Zayıflayan büyüme istihdama da yansıyor

* Enflasyondaki artış sadece gıdada etkili

* Yeni hükümet programı ciddiyetle uygulamalı

* Para politikaları üzerindeki siyasi baskı notu olumsuz etkiler

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri