Türkiye'nin paralimpik oyunlarındaki ilk rekoru Konyalı sporcudan

Fransa'nın başkenti Paris'te 28 Ağustos-8 Eylül'de düzenlenecek 17. Paralimpik Yaz Oyunları'nda mücadele edecek Türkiye, bu organizasyondaki ilk deneyimini Barselona 1992'de yaşadı.

Türkiye'yi paralimpik oyunlarında temsil eden ilk isim milli para yüzücü Mehmet Gürkan oldu.

Mehmet Gürkan, 3 farklı kategoride Barselona'da havuza girerek Türkiye'nin ilk paralimpik sporcusu ünvanını elde etti.

ABD'nin Atlanta kentinde 1996 yılında düzenlenen paralimpik oyunlarına 103 ülkeden 3 bin 195 sporcu katıldı ancak Türkiye bu olimpiyatlarda temsil edilmedi. Avustralya'da gerçekleştirilen Sidney 2000 Paralimpik Yaz Oyunları'nda 121 ülke mücadele etti. Türkiye, oyunlarda yine para yüzme branşında Ali Uzun ile yer aldı.

Atina'da katılım 8'e yükseldi, ilk madalya geldi

2004 Paralimpik Yaz Oyunları, 22 Eylül-3 Ekim 2004 tarihlerinde Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi.

Oyunlarda Türkiye'yi 8 sporcu temsil ederken atıcılık branşında Muharrem Korhan Yamaç, milli formayla olimpiyatlarda ilk altın madalyasını kazandı. Milli sporcu, bu başarısının yanı sıra bir de bronz madalya elde etti.

Atina'da atıcılığın yanı sıra yüzme, halter, atletizm ve masa tenisinde milli sporcular Türkiye adına yarışmanın gururunu yaşadı.

Pekin'de katılım 2 katına çıktı

Türkiye'nin paralimpik oyunlarına katılım sayısı Pekin 2008'de 16'ya yükseldi.

147 ülkeden 4 binin üzerinde engelli sporcunun katıldığı oyunlarda milli sporcular, 1 altın ve 1 bronz madalyayı boyunlarına asmak için kürsüye çıktı.

Okçuluk branşında yarışan milli sporcu Gizem Girişmen altın madalyanın sahibi olurken Neslihan Kavas, masa tenisinde bronz madalya kazandı.

Milli sporcular Çin'de atıcılık, okçuluk, halter, masa tenisi, tekerlekli sandalye tenisi, atletizm ve judo branşlarında yarıştı.

Nazmiye Muratlı'dan Londra'da rekor

Milli sporculardan ilk rekor, Londra 2012'de geldi.

Türkiye'nin 67 sporcuyla katıldığı Londra Paralimpik Oyunları'nda 150 ülkeden 4 bin 200 sporcu mücadele etti.

Londra'da bedensel engelli milli sporcular halter, okçuluk, atıcılık, atletizm, masa tenisi, yüzme ve tekerlekli sandalye basketbol branşlarında görme engelli milli sporcular ise futsal 5-A-Side, atletizm, judo ve golbol branşlarında yarıştı.

Milli halterci Nazmiye Muratlı, oyunlarda dünya ve paralimpik rekoru kırarak altın madalya kazanırken olimpiyatların kapanış töreninde de Türk bayrağını taşıdı.

Türkiye, Londra 2012 Paralimpik Oyunları'nı 1 altın, 5 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplamda 10 madalyayla 43. sırada tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri