Türkiye'nin en meşhur 3 havayolu firmasından birisi iflas etti! İşte bilinmeyen gerçek

Havayolu taşımacılığında Türkiye en iyi ülkeler kategorisinde yer alıyor. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Hava Yolları'ndan sonra ülkenin en iyi 3'üncü havayolu şirketi iflas etti. İşte o çöküşün hikayesi ve bilinmeyen gerçekler...

Türkiye'de ekonomik istikrara katkı sağlayan binlerce firma var. Kimisi üretim yapıyor, kimisi de hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. İstihdama katkı sağlayan bu dev firmaların ayakta kalması ülke için büyük öneme sahip. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, İzmir, Manisa, Gaziantep ve Konya en çok sanayi tesisinin olduğu iller. Üretim kadar hizmet sektörünün de önemi büyük.

THY ULUSLARARASI ARENADA ÜLKEYİ TEMSİL EDİYOR

Türkiye'yi uluslararası arenada temsil eden en meşhur firma ise Türk Hava Yolları yani THY. Birçok ödüle layık görülen THY büyümesini sürdürüyor. Dünyada en çok destinasyona uçuş yapan hava yolu firması THY ülkenin gururu olarak biliniyor. Türkiye'de THY dışında hava taşımacılığında de olan Pegasus firması biliniyor. İlk 3'e giren bir firma daha var ancak o firma maalesef iflas etti.

ATLASJET NASIL KURULDU? ATLASJET KİME AİT?

Türkiye'nin en meşhur 3 havayolu şirketinden birisi olarak bilinen AtlasJet ya da AtlasGlobal firmasının çöküşünü ele alacağız. Atlasjet ismi ile 14 Mart 2001 tarihinde Öger Holding AŞ tarafından kurulan şirket, 1 Haziran 2001’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Kısa sürede filolarına yeni uçaklar ekleyen Atlasjet, 2004 yılında yapılanmaya girdi.

ETS GROUP HİSSELERİ SATIN ALDI

Bu yenilik ile iç ve dış hatlarda hem tarifeli hem tarifesiz seferlerle yolcu ve yük taşımacılığı yapmak için ruhsatlandırılan Atlasglobal, aynı yılın temmuz ayında iç hatlara tarifeli olarak uçmaya başladı. 2006 yılında Öger Grubu’nun Atlasglobal’deki yüzde 45’lik hissesi Ets Group tarafından alındı ve yönetim kurulunun başına da T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ikiz kardeşi Murat Ersoy getirildi.

ATLASJET'İN İSMİ ATLASGLOBAL OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

Ayrıca Etsgroup, 2006’da hava yolu şirketinin geri kalan hisselerinin de sahibi oldu. 2015 yılında ise kurumsal kimlik yenilemesi ile Atlasjet, ismini Atlasglobal olarak değiştirdi. Turizm sektöründeki kötü gidişat ise Atlasglobal’in sonunu hazırladı. Pandeminin yanı sıra o dönemde turizm sektöründe terör tehdidi olması ve Türkiye’ye yönelik seyahat uyarıları da şirketi sıkıntıya soktu. 2019 yılında Atlasglobal için iflasın ayak sesleri gelmeye başladı.

2019 YILINDA UÇUŞLARA ARA VERİLDİ

Tarihler 26 Kasım 2019’u gösterdiğinde Atlasglobal, yaptığı bir açıklama ile 21 Aralık 2019’a kadar geçici olarak uçuşlarını durdurduğunu söyledi. Alınan biletler için yolculara iletişim numarası verilirken çalışanlarına da mesaj atıldı ve 16 Aralık’a kadar izinli olacakları bildirildi. Bu ara, firmanın nakit akışındaki gerekli yapılandırma ve iyileştirme için verilmişti.

ŞİRKET İÇİNDE MAAŞLARIN ÖDENMEDİĞİ KONUŞULUYORDU

Bazı iddialara göre Atlasglobal'in 50-60 milyon dolara ihtiyacı vardı. Şirket içinde maaşların ödenmediği konuşuluyordu. Atlasglobal, bu hadiseden kısa süre sonra iflasla karşı karşıya geldi. Şirket, söylediği tarihte uçuşlara başladı ancak 14 Şubat 2020’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden bir açıklama geldi. Atlasglobal’in, uçuşlarını durdurup iflasını istediği belirtildi.

MAHKEME SON KARARINI VERDİ VE ATLASGLOBAL İFLAS ETTİ

17 Haziran 2021’de gerçekleşen duruşmada Atlasglobal’in iflasına karar verildi ancak daha sonra müdahiller tarafından istinaf mahkemesine taşındı. İflas kararı bozulmuştu ama bu hükmü veren ticaret mahkemesi 19 Ocak 2023’te tekrar şirketin iflasına karar verdi. Bu kararla Türkiye'nin dev havayolu şirketi gökyüzüne veda etmiş oldu.

Ekonomi Haberleri