Ülke genelinde yapısal özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken bazı binalar var. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan coğrafyada farklı mimaride yapıların yer alması normal. Son yıllarda gelişen mimarlık ile sıra dışı binalar inşa ediliyor.
Türkiye'nin en ilginç binalarından birisi Konya'da yer alıyor. Proje Bilgin Mimari Tasarım tarafından hayata geçirildi.
Karapınar ilçesinde Avrupa'nın en büyük güneş enerji santrali kuruldu.
Kalyon Enerji tarafından hayata geçirilen proje sayesinde 2,5 milyon nüfusa denk gelen hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
Bu santralin kontrolü için Türkiye'nin en ilginç binası inşa edildi. Ülkenin çöl iklimine sahip tek bölgesinde konumlanan bu yapı özellikleriyle insanları kendine hayran bırakıyor.
Binanın cephesinde 7200 adet paslanmaz çelik panel kullanıldı. Bu paneller yüksek ısının binanın içine girmesini engellemektedir. Yansıtıcı yüzey sayesinde binanın dışı günün her saati renk değiştiriyor.
Zemin koşullarından dolayı bu bina 86 kazığın üstüne inşa edilmiştir. Yani bu da doğal zeminden 2 metre yüksekte olduğu anlamına gelir. Binanın en ilginç kısmı ise ortasının avlu şeklinde dizayn edilmiş olmasıdır.
Bu avluda çöl ikliminden farklı olarak birçok bitki yer alıyor. Yemyeşil bir botanik bahçeyi anımsatan avlu binanın içinde çalışanlara da pozitif enerji veriyor.
Avludaki botanik bahçe sayesinde yaz aylarında bitki yapraklarıyla gölge imkanı oluşuyor. Kış aylarında ise ağaçların yaprak dökmesiyle güneş ışınları binaya değiyor ve ısınmaya destek oluyor.
Binadaki bitkilerin su ihtiyacı depolanan yağmur suyuyla karşılanıyor. Binanın çatısı ise dümdüz olmasıyla gözlem için olanak sağlıyor.
Aynı zamanda farklı etkinliklerin gerçekleştirilme imkanı da bulunuyor. Avludan basamaklarla çatıya çıkmak mümkün. Yeşil örtüye sahip olan çatı aynı zamanda yalıtım fonksiyonu da sağlıyor.