Türkiye'nin en büyük market zinciri İngiltere'ye satıldı! İşte yaşananlar

Türkiye'nin en büyük market zinciri İngiltere'ye satıldı. Söz konusu satış piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Müşteri potansiyeli olarak ülkenin ilk sırasında yer alan marketin satışında yaşananlar şaşırttı.

Türkiye'de üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren binlerce işletme var. Son yıllarda bu işletmelerin çok meşhur olanları bile el değiştirdi. İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli, Eskişehir ve Konya gibi sanayi şehirlerindeki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Ülke genelinde faaliyet gösteren firmaların takipçisi ise daha çok. Yabancılara satışların hız kazanmasına en çok vatandaş tepki gösterdi. Özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren markaların bir bir yabancı firmalara satılması insanları şaşkına çeviriyor.

KOÇ HOLDİNG DEV SATIŞA İMZA ATMIŞTI

Türkiye'nin en büyük market zincirinin zamanında İngiltere'ye satılmasına ne demeli? Güncel olarak 81 ilde 3.490 mağazası olan Migros yıllar önce İngiltereli fona satılmıştı. 1954 yılında Türkiye pazarına giren Migros, 1975 yılında Koç Holding tarafından satın alındı. Bu süreçte hızla büyüyen market zinciri 2008 yılındaki kararla Londra merkezli bir yatırım fonuna satıldı. Migros'un yüzde 50.83 hissesini Londra merkezli BC Partners tarafından kontrol edilen Moonligh Capital adlı yatırım fonuna 1.9 milyar dolar karşılığında satıldı.

ELDE ETTİĞİ GELİRLE PETROLE YATIRIM YAPTI

Peki Koç Holding bu satışı neden yaptı? Holdingin satış için çok haklı bir gerekçesi vardı. Rahmi Koç, satışın stratejik bir hamle olduğunu belitmiş ve yapacakları farklı bir yatırım için paraya ihtiyaçları olduğundan dolayı bu kararı almaları gerektiğini belirtmişti. Migros'un satışından elde edilen gelirle Koç Holding ülkenin en büyük petrol rafinerisi olan TÜPRAŞ'ı satın aldı.

GÜNÜMÜZDE MİGROS'UN ÇOĞUNLUĞU YİNE TÜRK FİRMASINA AİT

Buna rağmen o dönem Vehbi Koç’un kızı Semahat Arsel’in Migros'un satışına karşı çıktığı söyleniyor. Semahat Arsel Migros’un satışından dolayı pişman olduğunu belirtiyor. Özetle, Migros'un satışı, Koç Grubu'nun tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.

Bugün TÜPRAŞ Türkiye'nin en değerli şirketi olarak ilk sırada yer alıyor. Migros'un 2015 yılında yüzde 40.25'i Anadolu Grubu tarafından satın alındı. Bu satın alınma sonrası Migros Türkiye'de hızla büyüdü. Güncel olarak 3.490 mağazası olan Migros yeniliklerle büyümesini sürdürüyor.

Ekonomi Haberleri