Türkiye’nin 40 milyon eurosu buhar oldu

Türkiye'nin İsveçli SAAB'dan prototipini aldığı yerli oto projesi için ödediği 40 milyon euro buhar oldu.

Hürriyet Gazetesi’nden Emre Özpeynirci bugünkü yazısında yerli otonun prototipi için harcanan 40 milyon euronun buhar olduğunu yazdı. İşte Özpeynirci’nin yazısının ilgili bölümü:

2016 yılı başında İsveçli Saab'dan 40 milyon Euro'ya satın alınan platform gündeme gelmiş, TIR'larla getirilen kamuflajlı araçlar çok tartışılmıştı. TÜBİTAK'ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirten yetkililer, Türkiye'nin otomobilinin temellerinin sıfırdan atılacağı mesajını verdiler. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da 5 babayiğide isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyleyip, “Ama istemezseniz de kullanmayın” diyerek mesajı verdi. Yani çok net ‘kullanmayın sıfırdan yapın' dedi.

 

Benim de davetli olduğum, otomotiv ve iş dünyasından 400'ün üzerinde davetlinin yer aldığı Külliye'deki toplantıda atılan imzalarla yerli otomobil adına ilk kez somut adımlar atılırken, törende ‘yerli otomobil' kavramının yerini ‘Türkiye'nin otomobili'ne bırakması dikkat çekti. Bu değişimde ‘yerli' kavramının yanlış anlaşılması etkili oldu. Çünkü yerli denildiğinde üretimdeki yerlilik oranları dikkate alınıyor bu da tartışma yaratıyordu. ‘Türkiye'nin otomobili' denilerek bu sıkıntı aşılmış, gerekirse yurtdışından da teknoloji transferinin yolu açılmış oldu.

Diğer bir tartışılan konu ise 40 milyon Euro'ya İsveçli Saab'dan alınan platformun ve prototip araçların akıbetiydi. TÜBİTAK'ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirten yetkililer, Türkiye'nin otomobilinin temellerinin sıfırdan atılacağı mesajını verdiler. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da 5 babayiğide isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyleyip, “Ama istemezseniz de kullanmayın” diyerek mesajı verdi. Yani çok net ‘kullanmayın sıfırdan yapın' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri