Türkiye'nin 1 aylık yağı kaldı!

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne yazılı beyanda bulundu.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne yazılı beyanda bulundu. Sosyal medya ve internet ortamındaki paylaşılan yazılı beyanda Büyükhelvacıgil, bir süredir devam eden Rusya-Ukrayna çatışmasında, bitkisel yağ sektörünün diğer gıda sektörlerine göre çok daha stratejik duruma geldiğini aktardı.

15-16 GEMİ KARADENİZ LİMANLARINDA BEKLİYOR

Stoklarda en fazla mart sonu, nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığını söyleyen Büyükhelvacıgil, Rusya’nın, ithalat gemilerine izin vermesi için Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Büyükelçiliği nezdinde acil girişimde bulunulmasını isteyerek, hali hazırda yağ sektörünün Rusya ve Ukrayna siparişli 15-16 adet gemisi Karadeniz limanlarında beklediğini ifade etti.

HAMMADDE BULAMAMA NOKTASINDAYIZ”

Bir iki hafta önce bin 400 dolar seviyelerindeki yağ fiyatlarının uluslararası piyasalarda 2 bin doların üzerine tırmanmış durumda olduğu belirtilen Büyükhelvacıgil, “Daha ileri safhada düşünüldüğünde fiyat endişesine bir tarafa bırakmış, hammadde bulamama noktasına gelmiş durumdayız. Mevcut durum süratle gıda arz güvenliği seviyesine evriliyor. Sektörümüzün ham ayçiçek ithalatında kilit noktalardan biri Azak (Azov) denizidir. Gemilerimizin büyük çoğunluğu bu bölgede bulunan Rostov Limanı’ndan yükleniyor. Fiili duruma bakıldığında Azak denizi Rusya Silahlı kuvvetleri tarafından tamamen kontrol altına alınmış ve bir iç deniz durumuna gelmiş durumda. Durum böyleyken Rusya Federasyonu bölgeden halen kargo gemilerinin çıkışına izin vermemektedir” dedi.

RUSYA, GIDA AMBARGOSU UYGULAMAYA BAŞLADI”

Büyükhelvacıgil, yazılı metinde son olarak şunlara yer verdi: “Bir başka açıdan bakıldığında Rusya’ya ambargo seviyesini her geçen gün yükselten Avrupa Birliği (AB) ülkelerine dahi gaz satarak bir şekilde ticaretini devam ettiren Rusya, belki de mevcut durumunun farkına varmadan ülkemize gıda ambargosu uygulamaya başladı. AB ve diğer bölge ülkelerine göre ülkemiz ilişkileri çok daha ileri düzeyde olup gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Rusya Büyükelçiliğimiz nezdinde girişimlerde bulunarak, Azak Denizinin acilen ulaşıma açılması ülkemiz açısından hayati öneme sahiptir.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri