Türkiye’den Yeni 'Nükleer Öğrenciler' Moskova’ya Geldi

Rusya’da nükleer mühendislik eğitimi almak ve daha sonra Akkuyu Nükleer Santrali’nde görevlendirilmek üzere bu sene seçilen 78 öğrenci Moskova'ya geldi.

Rusya’da nükleer mühendislik eğitimi almak ve daha sonra Akkuyu Nükleer Santrali’nde görevlendirilmek üzere bu sene seçilen 78 öğrenci Moskova'ya geldi.

Ankara'dan THY’nin tarifeli uçağıyla Moskova'ya saat 16.20'de ulaşan öğrenciler Akkuyu NGS A.Ş çalışanları ve öğretmenler tarafından karşılandı.

Türkiye’de son 10 yıl içerisinde elektrik tüketimi 2 katına çıktı. Ekonominin büyümesini sağlamak ve enerji ihtiyacını karşılayabilmek için, Türkiye nükleer enerji alanında çalışmalar sürdürüyor. İşe nükleer santralde çalışacak mühendisleri yetiştirmekten başlayan Türkiye, 2011 yılından itibaren Rusya’ya eğitim almak üzere öğrenci gönderiyor. Öğrenciler burada 1 yıllık dil ve lisans eğitiminden sonra 2 yıl da staj olmak üzere toplam 7 yıllık eğitimden geçiyor.

Bu yıl 17 faklı şehir ile 27 üniversiteden nükleer enerji alanında eğitim almaya hak kazanan öğrencilerin 7'si kız, 71'i erkek. İlk eğitim yıllarını Obninsk’te geçiren öğrenciler tek kişilik ya da 2 - 3 kişilik odalarda ve daire tipi yurtlarda kalıyor. Akkuyu NGS’nin her öğrenciye verdiği aylık 500 dolarlık bursun yanı sıra Rusya Eğitim Bakanlığı da burs veriyor.

Öğrencileri karşılamak için Vnukovo Havalimanı’na gelen Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Dekanı Oksana Filatova, Türk öğrencilerinden memnun olduklarını söyledi. Filatova, "Rusça hazırlık eğitimini gören öğrencilerden ilk gruptan tamamı başarılı oldu. İkinci gruptan ise 5 kişi eğitimini tamamlayamadı. Ancak bu yine de güzel bir gösterge. Türk öğrencilerin çalışkan ve başarılı olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

Öğrenci kafilesi ile gelen Bahadır Demir, Rusya’da iyi şartlarda eğitim göreceğine inandığını ifade etti. Demir, "Bize verilen bu güzel fırsatın karşılığını başarılı ve işin uzmanı mühendisler olarak ülkemize hizmet vermekle ödemek istiyoruz." diye konuştu.

Heyecanlı olduğunu belirten Ali Delibaş ise, “Rusya’ya nükleer mühendis olmak için geldik. Devletimize, milletimize, ailemize hayırlı birey olmak istiyoruz.” dedi.

Çukurova Üniversitesi’nde okurken Akkuyu projesini duyduğunu anlatan Mustafa Bardakçı ise bu projede yer almak istediğini söyledi. Bardakçı, "Yedi yıllık serüven kolay değil. Ama umarım bu zaman hızlı geçecek. Ülkemiz adına ve kendi adıma bu nükleer santral projesinde yer alabildiğim için büyük gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Önceki gün yaptığı açıklamada Rusya'da eğitim gören öğrencilerin sayısını 600'e çıkaracaklarını belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, öğrencilerin eğitim ve stajlarını tamamladıktan sonra Akkuyu'daki nükleer santralde birçok görevde Türk mühendisleri olarak yer alacaklarını belirtmişti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri