Türkiye’den Çin’de Tarihi Tanıtım

Çin’de Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali başlıyor. Bugüne kadar Çin’de yapılacak en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’yle Çinliler artık Türkiye’yi evlerinde görmüş olacak.

Çin’de Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali başlıyor. Bugüne kadar Çin’de yapılacak en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’yle Çinliler artık Türkiye’yi evlerinde görmüş olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın referansıyla, Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) ve Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) işbirliğiyle düzenlenen festival, Çin’in finans ve ticaret merkezi 23 milyon nüfuslu Şanghay'da 6 Ekim’de başlayacak ve 3 gün sürecek.

Çin’de bu yıl başlayan 2013 Türkiye Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında yapılacak ve Şanghay Mart Fuar Merkezi’nde 7 bin metrekarelik kapalı, 3 bin metrekarelik açık alana kurulacak festivalde adeta yok yok. Türkiye'nin tarihi, kültürel ve sanatsal güzellikleri festival katılımcılarının beğenisine sunulacak. Festivalde köklü Türk tarihi kültürel bir dille tanıtılarak, Anadolu’da yaşamış en eski uygarlıkların tarihi ve turistik mekânlarından oluşan üç boyutlu temsili modelleri sergilenecek.

Temelleri Orta Asya'da atılan Türk medeniyetinin günümüze kadar bıraktığı kültür abideleri, Kadeş Anlaşması'ndan dünyanın ilk üniversitesi Harran'a, uçmayı başaran ilk insan Hazerfan Ahmed Çelebi'den, keşif dolu dünya haritasını tüm insanlığa armağan eden Piri Reis'e kadar, Türk tarihinin dünyaya mâl olmuş tüm eserleri Çinlilerin ilgisine sunulacak.

Türkiye'den festivale katılan isimler arasında ise ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Merkez Valisi Şahabettin Harput, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, sanatçı Fatih Kısaparmak ve dünyaca ünlü klarnet ustası Serkan Çağrı gibi isimler var.

Türk tarihi ve kültürel değerlerin tanıtımı yapılırken, katılımcılar ayrıca hediyelik eşya, sergi satış noktaları, firma ve şehir tanıtım stantlarında alışveriş yapılabilecek. İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Şanlıurfa, Denizli, Gaziantep gibi şehirlerin tarihi ve turistik mekânlarından oluşan üç boyutlu şehir dekorları da gezilebilecek.
Türkiye-Çin diplomatik ilişkilerinin 40. yılı olması sebebiyle geçtiğimiz yıl Türkiye'de Çin Kültür Yılı olarak kutlanmıştı.

TÜRK MUTFAĞI DA ÇİNLİLERİN GÖZDESİ

Türk mutfağını beğenen Çinliler bu festivalde Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden döner, kebap, zeytinyağlılar, çorbalar, Türk kahvesi ve birbirinden lezzetli tatlılardan oluşan zengin menüyü tatma imkânına kavuşacak.

Şehirlere ait hat, ebru, çini, telkâri, çömlekçilik, lüle taşı oymacılığı, çarıkçılık gibi birçok el sanatının tanıtımı bizzat ustalar tarafından yapılacak, çocuklar ise kendileri için tasarlanmış özel bölümle eğlenmeye devam edecek.

DÜNYANIN EN UZUN ADAMI KÖSE, ÇİNLİLERLE YÜRÜYECEK

Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi Fomget, Kültür Bakanlığı Mehter Takımı, Kültür Bakanlığı Sema ekibi, dünyanın en uzun insanı olan Mardinli Sultan Köse'de festivale renk katacak. Köse, yarın Şanghay’ın İstiklal Caddesi olarak bilinen Nanjing Caddesi’nde Çinlilerle birlikte yürüyecek ve Çinli basın mensuplarıyla bir araya gelecek.

Ayrıca Türkiye’ye mâl olan ve tüm dünyaya ihracatı gerçekleşen ürünlerin stantlarının da bulunduğu “Türk İhraç Ürünleri Fuarı” yine festivalde bulunan önemli bölümlerden biri olacak. Böylelikle dünyanın en büyük pazarlarından olan Çin’i daha yakından tanıma şansı bulan yerel Türk firmaları, ürünlerinin sunulduğu özel bir platformda Çinli marka temsilcileriyle buluşarak, pazardaki pastadan pay kapma şansı yakalayacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri