Türkiye'de yeterli miktarda soğan var mı?

Soğan fiyatları uçunca bir açıklama da bakanlıktan geldi.

Son zamanlarda Türkiye'de soğan fiyatlarının artması gündemden düşmüyor. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun soğan videosundan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık, kuru soğan üretimi ve stokuna ilişkin veriler paylaşarak halkın ihtiyacının üzerinde kuru soğan üretimi gerçekleştirilmediğini belirtti.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, son on yıllık ortalamalara göre yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretildiği ifade edildi. Ayrıca, 2021/2022 pazarlama yılında yurtiçi kullanım miktarının 2 milyon 87 bin ton olduğu ve yeterlilik oranının yüzde 114,7 olduğu belirtildi. Bu veriler ışığında, ülkede ihtiyaç duyulan kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, ülkenin farklı coğrafi bölgelerinde değişen iklim özelliklerinin ve sahip olunan arazi varlığının, bir bölgede ekim yapılırken başka bir bölgede hasat yapmayı mümkün kıldığına dikkat çekildi. Böylece, halkın gıda ihtiyacının kesintisiz bir şekilde karşılanabileceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, ilk hasatların başladığı ve geçen yıla göre daha yüksek bir rekoltenin beklendiği bilgisi verildi. Adana ve Hatay illerinde 2022 yılında turfanda soğan üretiminin 284 bin tona yükselmesinin beklendiği ifade edildi. Yeni hasatlarla birlikte sofralara gelecek olan soğan miktarının, halkın ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu vurgulandı.

Bakanlık açıklaması, soğan fiyatlarındaki artış nedeniyle endişe duyan halkın ihtiyaçlarının karşılanacağı yönünde umut verici bir mesaj verdi. Ancak, fiyatların ne zaman ve ne şekilde düşeceği konusunda net bir açıklama yapılmadı. Halk, bu konuda yapılacak yeni açıklamaları takip ederek gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri