Türkiye'de sistem artık ilerlemiyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından her Cumartesi günü düzenlenen Camlıköşk'te Gençlik Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Faruk Bilir oldu.

Söyleşiye Bilir'in yanı sıra gençler ve bazı STK temsilcileri katıldı. Bilir, gençlere “Yeniayasa ve Cumhurbaşkanlığı” sistemini anlattı. Hükümet sistemi sorununun tek partili dönemlerde etkisini pek göstermediğini belirten Bilir, hükümet sisteminin aynı zamanda tek parti iktidarları dışında hep sorunlu olduğunu söyledi. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin, dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ının tartışmaları ile alevlendiğini kaydeden Bilir, “Tek parti dönemleri dışında hükümet sisteminin hep sorunlu olduğunu ifade etmiştim.

Fakat bu konuda da bir istisna var. 1983-1991 yılları arasındaki ve 2002 yılından sonraki yani AK Parti hükümeti döneminde de sorunlar pek yaşanmadı. Ülke olarak çok koalisyonlar gördük. Maalesef Türkiye'de koalisyonların işlemediğini gördük. Çünkü uzlaşma kültüründen çok uzağız. Türkiye'deki hükümetlerin görev süresi ortalama 1 yıl 4 ay olmuştur. 3 aylık hükümetler bile gördük. 1961 anayasası ile getirilen 'Vesayet sistemi'ni hafife almamak gerekiyor. Yeni anayasa değişikliği ve referandum ile birlikte vesayet sistemi de tam anlamıyla ortadan kalkacak. Değişikliğin neden gerekli olduğu vatandaşın anlayabileceği bir dil ile anlatılmalı” açıklamalarında bulundu.

İçinde bulunulan sistemin artık ilerlemediğini de kaydeden Bilir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı makamının da 1982 Anayasasıyla vesayet makamı olarak dizayn edildi. 2007 Anayasa değişikliği ve 2014 yılında Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı’nın vesayetçi rolü ortadan kaldırıldı. Türkiye’de yetkisi olanın yetkisini bırakması alışılagelmiş bir durum değil. Bugünkü Cumhurbaşkanlığı makamının anayasaya göre baktığınız zaman tek başına yaptığı işlemlere karşı yargı yolu kapalı. Cumhurbaşkanı’nın hiç kimseye karşı bir sorumluluğu yok. Ama getirilen sistemde Cumhurbaşkanı’nın bütün işlemlerine karşı yargı yolu açılıyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı bundan sonra hem meclise karşı sorumlu olacak, hem halka karşı sorumlu olacak.”

MESUT TURAN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri