Türkiye’de Şirketlerin Yüzde 99’u Aile Şirketi

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB), sanayicilere yönelik “Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma” semineri düzenlendi. Seminerde, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99’unun aile şirketi olduğ...

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB), sanayicilere yönelik “Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma” semineri düzenlendi. Seminerde, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99’unun aile şirketi olduğu belirtildi.

AOSB Başkanlığı Seyhan Salonu’ndaki eğitim, AOSB’nin, AYA Yönetim ve Gelişim Merkezi iş birliğiyle düzenlediği Akademi eğitimleri kapsamında gerçekleştirildi. Seminerde, YAD ve Swiss Consulting firmalarının kurucusu, Franchise ve aile şirketleri konusunda 2011 yılından bu yana faaliyet gösteren, çeşitli üniversitelerde konuk olarak ders veren Dr. Burak Köseoğlu, sanayicilere “Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma” başlıklı bir sunum yaptı.

Köseoğlu, katılımcılara, “Aile şirketi nedir? Türkiye’de ve dünyada aile şirketlerinin durumu nedir? Fortune 500’de aile şirketleri, aile şirketinizde kurumsallaşma için hangi basamakları geçmelisiniz? Aile anayasası nasıl yapılmalı, neler içermeli? Kurumsallaşma sırasında profesyonellerin, kurucuların ve hissedarların beklentileri nedir? Süreç ne kadar sürmeli, süreç sonrası neler yapılmalı?” konu başlıkları altında bilgiler aktardı. Sanayicilerin de interaktif katılımının sağlandığı seminerde, katılımcıların aklındaki soru işaretlerine cevap bulunmaya çalışıldı.

“TÜRK EKONOMİSİNİ AİLE ŞİRKETLERİ YÖNETİYOR”

Katılımcılar arasında üç kuşaktan sanayicilerin bulunduğu seminerde konuşan Dr. Burak Köseoğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren kamu dışındaki şirketlerin yüzde 99’unu aile şirketlerinin oluşturduğunu söyledi.

Türk ekonomisini aile şirketlerinin yönettiğini ifade eden Köseoğlu, dünyada da durumun pek farklı olmadığını, dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 40’ını aile şirketlerinin oluşturduğunu kaydetti. Köseoğlu, Avrupa’da şirketlerin yüzde 60’ı, Latin Amerika’da yüzde 65 ila 90’ı, Asya’da ise yüzde 95’inin aile şirketi olduğunu belirtti.

Aile şirketinin, ailenin servetini dağıtmamak üzere kurulmuş olan özel bir şirket biçimi olduğunun altını çizen Dr. Burak Köseoğlu, “Aile işletmesi, birden fazla aile üyesinin yatırımın önemli bir kısmına, işletmenin yönetimine veya faaliyetlerine yüksek düzeyde katılımının olduğu işletmedir” dedi.

“AİLE ANAYASASI YAPILMALI”

Fortune 500 şirketlerinin üçte ikisinin, İSO 500’de yer alan şirketlerin de dörtte üçünün aile şirketi olduğunu belirten Köseoğlu, uluslararası araştırmalara göre, aile şirketlerinin kuşaklar arası geçişte başarısız olup dağılmalarının ana nedeninin “kendileri” olduğunu ifade etti. Gelecek kuşağa geçişte planlamanın şart olduğunu vurgulayan Köseoğlu, “Şirketlerin yoluna devam edebilmesi için mutlaka haleflik planlaması ve aile anayasası yapılmalı” diye konuştu.

“KURUMSALLAŞMA İNSANA YATIRIMDIR”

Kurumsallaşmanın ise bir dönüşüm süreci olduğunu aktaran Köseoğlu, şöyle devam etti:

“Kurumsallaşma zahmetli ve uzun bir süreçtir. Başlangıçta aile üyeleri ve kurucuların fedakarlığını gerektirir. Bu dönemde, şirketin ilk yıllarında var olan amatör ruha yeniden ihtiyaç duyulacaktır. Bu süreçte, bir bütünün tüm unsurlarını eksiksiz yerine getirmek gerekir. Kurumsallaşma insana yatırım yapmaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri