'Türkiye’de Kadın İstihdamı Rekor Düzeyde Düşük'

Türkiye’de çalışabilir durumdaki kadın istihdamının rekor düzeyde düşük seviyede olduğunu söyleyen Muğla Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, "15 yaş üstü kadınların önemli bir kısmı ev kadını olarak tanımlanıyor....

Türkiye’de çalışabilir durumdaki kadın istihdamının rekor düzeyde düşük seviyede olduğunu söyleyen Muğla Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, "15 yaş üstü kadınların önemli bir kısmı ev kadını olarak tanımlanıyor. Türkiye’de 19-20 milyona yakın ev kadını var." dedi.

Kadın Emeği İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu 'Türkiye’de kadın emeği' konulu toplantı düzenledi. Toplantıya Kadın Emeği İstihdamı Girişimi üyeleri ve bazı kadın öğretim görevlileri katıldı.

Muğla Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinde yüzde 57’lerde seyreden kadın istihdam düzeyinin Türkiye’deki çok daha gerilerde olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki kadın istihdamının çok düşük seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Dedeoğlu, kadınların ancak yüzde 27’nin çalıştığını kaydetti. Dedeoğlu, bu rakamın Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT- OSCE) üyesi ülkelerinde ise yüzde 57 oranında seyrettiğini ifade etti.

Dedeoğlu, "Avrupa Birliği, 2020’ye kadar çalışır durumdaki kadın erkek oranın yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyor. Bu rakamlara bakıldığında Türkiye’de kadın istihdamının rekor düzeyde düşük olduğunu görüyoruz." dedi.

Kadınlarda kayıt dışı istihdamın ise fazla olduğuna dikkat çeken Dedeoğlu, yüzde 90'a dayanan bu rakamın daha çok hiçbir sosyal güvencenin olmadığı tarım alanında görüldüğünü dile getirdi. Kadın istihdamını artırmak için yapılan söylemlerle yapılanlar arasında ciddi tezatlar olduğunu savunan Dedeoğlu, "İstihdam oranlarına bakıldığında 15 yaş üstü çalışabilir bir nüfus tanımlıyoruz. Bunların ne kadarını istihdamda, yani çalışır vaziyette olduğuna baktığımızda Türkiye’de bu rakam yüzde 27’lerde seyrediyor. 15 yaş üstü kadınların önemli bir kısmı ev kadını olarak tanımlanıyor. Türkiye’de 19-20 milyona yakın ev kadını var.” ifadelerini kullandı. Dedeoğlu çalışan kadınların yüzde 50’sine yakınının hizmet sektöründe, yüzde 15’inin de sanayi ve üretimde emek verdiği aktardı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri