Türkiye'de ilk

Akdeniz Üniversitesi'ndeki organ nakli enstitüsünde laparoskopik sistem kullanılarak ilk kez vericinin böbreği 3 boyutlu ameliyatla alındı

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, eski sistemde vericinin karnında 3 ya da 4 delik açıldığını ve karına bir kamera gönderildiğini belirten Dinçkan, ‘’Ameliyat ekrana bakılarak yapılıyordu. Bu teknoloji artık yavaş yavaş gelişiyor. Bu ameliyatlar daha önce 2 boyutlu yapılıyordu, ancak burada derinlik hissi yoktu’’ dedi.
Bunun artık geliştiğini ve 3 boyutlu hale geldiğini dile getiren Dinçkan, ‘’Biz de bu hafta ilk defa 3 boyut kullanılarak ameliyatlar yapmaya başladık. Doktora derinlik hissi sağladığı için ameliyat ekipmanları daha iyi kullanılıyor. Bu sistem, bu güvenliği sağlıyor. Bu ameliyatlar vericilerin konforunu da sağlıyor’’ diye konuştu.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Mescit ameliyatı 3 boyutlu gözlüklerle 3 boyutlu görerek yaptıklarını söyledi ve şöyle devam etti:
‘’Sabah erken saatte yapıldığı zaman hastalar akşam saatlerinde taburcu edilebilecek. Bu yöntem kapalı ameliyatın süresini 15 dakika kısalttı. İleride alıcıda da aynı yöntemle ameliyat yapılabilir.’’
AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri