Türkiye'de fabrikadan vazgeçmişti! Volkswagen şirketi tasfiye ediyor

Türkiye'de fabrika açmaktan son anda vazgeçen Volkswagen şirketi tasfiye ediyor.

2020 yılı içinde Türkiye'ye fabrika açması beklenen ancak siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle bu plandan vazgeçtiğini açıklayan Volkswagen, fabrikanın açılacağını duyurduğu Manisa'daki şirketi de tasfiye etme kararı aldı.

Böylece Volkswagen'in Manisa'da fabrika kurma planı tümüyle ortadan kalkmış oldu.

Medyaya yansıyan haberlere göre, şirket Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi için 17 Aralık tarihinde tasfiye için düğmeye bastı ve 28 Aralık'ta da alacaklılara çağrı yaptı.

Fabrika'da, otomobilin yanı sıra kamyon ve diğer motorlu araçlar tasarlanacak, imal edilecek ve montajı yapılacaktı. Şirket Manisa üzerinden ithalat ve ihracat da planlıyordu.

Volkswagen, bu kararından temmuz ayında vazgeçtiğini duyurmuş ve yatırım yönünü Slovakya'da çevirmişti.

Aralık ayı başında, Volkswagen’in tepe yöneticisi (CEO) Herbert Diess, Türkiye’de kurulması planlanan fabrika projesinden vazgeçme nedenlerinden birisinin ülkedeki siyasi durum olduğunu ilk defa itiraf etmişti.

Alman ekonomi dergisi WirtschaftsWoche’e konuşan Diess, şirketin iş konseyinin siyasi nedenlerden dolayı Türkiye’de fabrika kurulmasına karşı olduğunu söylemişti.

Diess, şirket hissedarlarının da Türkiye’deki siyasi durumdan edişe duyduğunu aktarmıştı.

İş konseyinin desteği olmadan fabrika kurma projesini, yönetim kurulunda kabul ettiremeyeceklerini ifade eden ve bu karardan üzüntü duyduğu kaydeden Diess, “Ben orada fabrika açılması taraftarıydım ve hala da öyleyim, Türkiye’de yeni fabrikayı açabilirdik ve orada koşulların düzelmesine katkımız olabilirdi. Türkiye jeo-stratejik açıdan Avrupa’nın vazgeçebileceği bir ülke değil” demişti.

Alman yönetici, "Ben AB ve Alman hükümeti ile Türkiye konusunda farklı düşünüyorum. Biz Türkiye'yi AB'ye entegre edip, bu ülkedeki gücümüzü artırma konusunda daha iyisini yapabilirdik." ifadesini kullanmıştı.

Manisa'da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık 4 bin kişilik istihdam yaratması öngörülüyordu. 2020 yılı sonunda yapımına başlanması planlanan fabrikanın 2022'de üretime geçmesi bekleniyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri