"Türkiye'de Eğitim Alamayan 300 Bine Yakın Suriyeli Genç Bulunuyor"

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif-Sen) Genel Başkanı Osman Bahçe bugün Türkiye'de yaklaşık 300 bin Suriyeli çocuğun eğitim alamadığını vurgulayarak, "Bu hakikattir. Bu gençler Suriye adına kayıp bir nesildir. Ülkemiz adına da bu gençlerin...

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif-Sen) Genel Başkanı Osman Bahçe bugün Türkiye'de yaklaşık 300 bin Suriyeli çocuğun eğitim alamadığını vurgulayarak, "Bu hakikattir. Bu gençler Suriye adına kayıp bir nesildir. Ülkemiz adına da bu gençlerin bizim ülkemizde yaşıyor olmaları münasebetiyle eğitim almamış, milli manevi değerler ya da insani değerlerle donatılmamış 300 bin gencin sokaklarda dolaşıyor olması,'patlamaya hazır bombaların' sokaklarda dolaşıyor olduğu anlamına gelir." dedi.

Aktif Sen Başkanı Osman Bahçe, Kars'ta Garand Anı Otel'de Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriyeli göçmenler meselesinin eğitim camiasının olduğu kadar ülkenin en ciddi çözüm bekleyen sorunlarından biri olduğuna vurgu yapan Başkan Osman Bahçe; Suriyeli göçmenler konusuna Türkiye'de ki hükümetin bütün faaliyet alanları ve devletin bütün birimlerini ilgilendiren yönüyle bakmak doğru olur. Ama şu da bir gerçek hayatın bir gerçeği olarak problemler savaşın tesiriyle 100 binlerce, belki milyona yakın Suriye vatandaşı ülkemize sığındı. Anadolu insanı kendisine sığınana mutlaka kucak açar. evlet olarak bize sığınan hayatı tehlikede olan insanlara hep birlikte kucak açtık. Malumunuz misafir ağırlamanın bir adabı vardır. Yani bir insanın bütün sorumluluğunu üzerinize alarak, ağırlamak üzere evinize aldıysanız, kapınızı ona açtıysanız, onun karnını doyurmak, güvenliğini sağlamak ve çoluk çocuğunun diğer ihtiyaçlarını karşılamak boynunuzun borcudur. Şu anda Suriyelilerin barınma ve benzeri ihtiyaçları kamplarda veya belli şehirlerimizde yoğun olarak takip edilmekle beraber. Temel ihtiyaçlardan görülmemesi nedeniyle çocukların eğitimi göz ardı edilmiş vaziyette." dedi.

'EĞİTİM İNSANİ BİR HAKTIR'

Eğitimin milli bir hak olmadığını hatırlatan Bahçe; "Eğitim sadece devletlerin veya bir devletin görevi değildir. Eğitim insani bir haktır. Yani bizim vatandaşımız olsun yada olmasın bütün çocuklar eğitim alma hakkına sahiptir. Bu hakkın karşılanması yani eğitim hizmetlerinin sunulması duyarlılıklarının ölçüsüne ve oranına göre devletler tarafından yahut uluslar arası kuruluşlar tarafından sağlanmak zorundadır." diye konuştu.

Bugün Türkiye'de misafir olan Suriyeliler için devletinde eğitim cihetiyle önlemler alması gerektiğini aktaran Bahçe; "Küçük adımlar atılmadı mı? Atıldı. Suriyeli öğretmelerle kamplarda eğitim verilmesi adına planlamalar yapıldı. Bu yeterli mi? Asıl onu konuşmak lazım. Türkiye'de yaşayan 300 bin gencin Türkçe'mizi daha doğru düzgün öğrenmeden genel toplumsal duyarlılıklardan haberdar olmadan, yaşaması halinde karşılaşılacak sorunlar hepimizin ve kamuoyunun malumudur."

Sendikalarını konuya ilişkin önerisini ileten Bahçe; "Bir Suiyeli çocukların kamplarda veya başka okullarda kendilerine tahsis edilen binalarda eğitim alması. İki bu eğitim içeriklerinin Suriye Eğitim Bakanlığı'na uygun olarak değil, Türkçe ve sosyal bilgiler gibi bir kısım dersler açısından Türk öğretmenlerimiz kanalıyla desteklenmesi icap eder. Aksi takdirde ülkemizde, bir başka ülkenin müfredatıyla eğitim verirseniz, kendi ülkenizin gerçeklerini kaçırmış ve kendi ülkenizin hassasiyetlerinden bir haber neslin toplum içerisine salınmasına sebep olursunuz."

'SURİYELİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ CİDDİ BİR MESELE'

Sendika olarak Suriyeli çocukların eğitiminin ciddi bir mesele olduğunu gözlemlediklerini aktaran Bahçe; "Üyelerimizle birlikte bize düşen vazife olması halinde gerek kamplarda gerekse bu çocuklara eğitim içim için tahsis edilen mekânlarda gönüllü bila ücret eğitim desteği vermeye varız."dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri