Türkiye’de binaların yüzde 80’i yangına güvensiz

Gazbeton üretiminde dünyada adından söz ettiren Türk Ytong, yapılarda yangın güvenliği konusunu Türkiye’nin gündemine taşıyor.

Son yıllarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulaması gibi nedenlerle ülkemizde ısı yalıtımı giderek önem kazanıyor ve buna bağlı olarak yalıtım uygulamaları yaygınlaşıyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, bina cephelerindeki ısı yalıtımı uygulamalarında önemli kısıtlamalar getirdi. Türk Ytong kamuoyunu aydınlatmak için bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı, İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ve Türk Ytong idarecileri katıldı. Toplantıda söz alan Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, yapı sektöründeki teknik kişiler kadar vatandaşların da bilinçli olması gerektiğini belirterek, “Güvenli ısı yalıtımı için Yönetmeliklerin uygulanması ve denetimi kadar, vatandaşlarımızın da bilinçli tercihler yapması önemli” dedi.

BİNALAR NEFES ALACAK

Ytong’un yeni ürünü yanmaz ısı yalıtım levhası Multipor ile yangın güvenliği ve enerji verimliliği açısından önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflediklerini söyleyen Öztoprak, şöyle konuştu: “Enerji verimliliği, yangın güvenliği ve yönetmeliğe uygunluk gibi konularda tüm beklentilere yanıt verebilen ‘Multipor’ ürünümüz ile yapılarda mantolamaya alternatif yanmaz ısı yalıtımına imza atacağız. Bakım masrafı gerektirmeyen, yangın riski oluşturmayan, yapı ömrü boyunca her türlü zorlu hava koşullarına karşın yalıtım performansını koruyan Multipor, içeriğindeki doğal hammaddeler sayesinde tamamen mineral esaslı bir ürün olduğundan, binaların nefes almasına olanak tanıyor. Bugün vatandaşların ısı yalıtımına yönelik öncelikli şikâyeti oturdukları yapıların nefes almıyor olması. Binalarımızı güvenli ve akıllı yalıtım ürünleri ile donatırsak, hem sağlıklı yaşam alanları yaratırız, hem de birinci ekonomik giderimiz olan enerji alanında önemli ölçüde tasarruf sağlarız. Türk Ytong olarak hem sektörümüzün hem de vatandaşlarımızın bilinçlenmesini hedefliyoruz.”

YÜZDE 80’DE YANGIN ÖNLEMİ YOK

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ise konuşmasında, Türkiye’nin her yıl ortalama 100 bin yangın olayına maruz kaldığı, yılda yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği yangın riski yüksek bir ülke olduğunu belirtti. “Türkiye’de yangınların sayısı her yıl ortalama yüzde 10 artıyor” diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun en önemli nedenlerinden biri de yapılardaki yangın güvenliğinin yetersizliği. Bugün bina stokunun sadece yüzde 20’sinde yangın önlemleri alınmış durumda. Kalan yüzde 80 yapıda maalesef yeterli yangın önlemi bulunmuyor. Yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılmasının son derece önemli. Türkiye’de uygulanmakta olan Yangın Yönetmeliği, Avrupa’daki yönetmelikler düzeyinde modern olmakla birlikte, uygulamadaki eksiklik ve denetimsizlikler nedeniyle sorunlar söz konusu. Kamuoyunun sağduyusu çok önemli. Tüketiciler bilinçli tercihler yapmalı, satın alacağı, kiralayacağı binaların yangın yalıtım koşullarını sorgulamalı. . Yüksek binalarda yangına dışarıdan müdahale etmek zor olduğu ve cephelere yangın algılama, söndürme sistemleri kurulamadığı için özellikle mantolama ve yalıtım uygulamalarında zor yanıcı A2 sınıfı veya hiç yanmaz A1 sınıfı sertifikalı malzemelerin kullanılmasına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor”

Toplantı sonrası katılımcılar ayrıca TMMOB Mimarlar Odası, Makine ve İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubeleri işbirliği ile düzenlediği “Tasarım ve Uygulamada Yeni Yangın Yönetmeliği” başlıklı konferansta konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri