Türkiye’de bedava olan gaz Romanya’ya satılacak

Türkiye son yıllarda yaptığı yatırımlar ile pek çok ülkeye ihracatını artırmaya devam ediyor. Sadece tarıma dayalı ihracat yapmak istemeyen Türkiye’nin yeni anlaşması ise doğalgaz ihracatı oldu.

Türkiye son yıllarda yaptığı yatırımlar ile pek çok ülkeye ihracatını artırmaya devam ediyor. Hububat alanında yaşanan rekolte yüzleri güldürürken ihracat payını da artırdı. Sadece tarıma dayalı ihracat yapmak istemeyen Türkiye’nin yeni anlaşması ise doğalgaz ihracatı oldu.

Tüm dünyada yaşanan gıda krize sorunu devletleri yeni Pazar arayışlarına ve ihracat hamlelerini yöneltti. Pek çok ülke yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırmalar tüm dünyada hızla artmaya devam ederken doğalgaz ve petrole olan ilgide azalmadı. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş tüm dünyada doğalgaz ihtiyacını ortaya çıkardı. Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte pek çok ülke gerek ısınma ğ-gerek sanayi alanında kullanmak üzere yeni doğalgaz Pazar arayışı içerisine girdi. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibari ile doğal pazarında en avantajlı ülke konumunda yer alıyor

Türkiye Romanya’ya doğalgaz ihracatına hazırlanırken böyle bir ihracata girebileceğini sinyalini seçim öncesi doğalgaz faturaları alınmamışıyla göstermişti.

Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğal gaz temin eden konut, ibadethane abonelerinden, doğal gaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğal gaz bedeli alınmamıştı.

Türkiye’den Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihracatı için iki ülke arasında anlaşmaya varıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'den (BOTAŞ) yapılan açıklamada, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda belirlenen amaçlara emin adımlarla ilerlemeye devam edildiği belirtildi.

ANLAŞMA 1 EKİM'DE BAŞLAYACAK

Gelecek 3 yılda BOTAŞ'ın Türkiye'nin ihracatçı ilk 10 kuruluşu arasına girmeyi hedeflediği kaydedilen açıklamada, "BOTAŞ, bölgenin büyük enerji şirketlerinden OMV Petrom ile önemli bir anlaşmaya imza atmıştır. Günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz arzına imkan sağlayan 31 Mart 2025 tarihinde sona erecek anlaşma kapsamında Türkiye'den Romanya'ya boru hatları ile doğal gaz ihracatına 1 Ekim'de başlanacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, tarafların doğal gaz ticaretinin yanında iletim, depolama, üretim ve yeşil enerji teknolojileri alanlarında da işbirliğini geliştirme konusunda mutabık kaldığına işaret edilerek, "Bugüne kadar boru hattı vasıtasıyla bölge ülkelerinden Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan'a doğal gaz ihracatına dair önemli anlaşmalar gerçekleştiren BOTAŞ, gaz arzı sağladığı ülkelere Romanya'yı da ekleyerek komşu piyasalarda ve Avrupa'da enerji arz güvenliği ve çeşitliliğine katkısını pekiştirmektedir. Bu kapsamda BOTAŞ, yeni ihracat anlaşmaları için birçok ülke ve şirket ile görüşmelerine devam etmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye, Macaristan ile ağustosta, Bulgaristan ile de ocakta doğal gaz ihracatı anlaşması imzalamıştı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri