Türkiye'de 700 Bin Traktör Miadını Doldurdu, Üretici Hurda Teşviğini Bekliyor

Türk traktör üreticileri, ülke genelindeki 700 bin traktörün miadını doldurması nedeniyle, hurda teşviğinin çıkmasını bekliyor.

Türk traktör üreticileri, ülke genelindeki 700 bin traktörün miadını doldurması nedeniyle, hurda teşviğinin çıkmasını bekliyor. Türkiye'deki 1 milyon 400 bin traktörün 700 bini, 25 yaşın üzerindeki ekonomik ömrünü doldurmuş traktörlerden oluşuyor. Sektör temsilcileri bakım, onarım gideri ile birlikte yakıt sarfiyatı ve karbon emisyonu yüksek traktörlerin hurda teşviği ile değişmesinin zorunluluk olduğunu düşünüyor.

Bursa’da açılan 11. Uluslararası Tarım Tohumculuk Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (BURTARIM 2013) ve Bursa 6. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı'na katılan traktör firma temsilcileri, hurda teşviğinin sektöre yansımasını değerlendirdi.

Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, Bursa fuarına iki stant ve marka ile katıldıklarını belirterek, Türk Traktör olarak 59 yıldır sektörde küçük, orta ölçekli ve büyük ölçekli tüm ürün gamı ile çiftçilere hizmet sunduklarını ifade etti.

130 ÜLKEYE İHRACAT

38 markanın olduğu Türkiye traktör pazarında satılan her iki traktörden birinin Ankara’daki Türk Traktör fabrikasında üretildiğini dile getiren İrfan Özdemir, “Ankara’da üretilen traktörlerimiz ise Türkiye’nin yanında dünyada da 6 kıtada 130’dan fazla ülkeye ihraç etmenin gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Hurda traktör konusunda sektörde beklenti olduğunun altını çizen Özdemir, “Bugün Türkiye’de 1.4 milyon traktör parkı var ve bu parkın yaklaşık 700 bini ekonomik ömrünü doldurmuş, 25 yaşın üzerinde. Bakım, onarım gideri yüksek, yakıt sarfiyatı yüksek ve çevreye karbon emisyonu yüksek traktörlerden oluşuyor.” bilgisini verdi.

Bu traktörlerin belli bir sistematikle değiştirilmesinde fayda olduğunun altını çizen Özdemir, “Çünkü bu gün çiftçinin en önemli konusu yakıt ekonomisi. En büyük girdinin başında, yakıt, ilaç ve gübre geliyor. Dolayısı ile yakıt ekonomisi daha iyi olan yeni çift çeker radyal lastikli kabinli yeni traktörlerin kullanılması hem onlara daha büyük kolaylık hem de verimlilik sağlar.” şeklinde konuştu.

HURDA TEŞVİĞİ EURO4 İLE DEVREYE GİRSİN
Eski traktörlerin yenilenmesi ve hurda desteğini Türk Traktör olarak desteklediklerini belirten İrfan Özdemir, şuna dikkat çekti: “Ancak doğu zamanda ve doğru şekilde çıkması lazım. Önümüzde 2015 sonunda Türkiye’de emisyon normlarının Euro4’e geçmesi söz konusu. Bu Euro4 projesi ile beraber hurda teşviki ve eski traktörlerin yenilenmesi projesi devreye girerse, daha iyi olur. Bizim Türk Traktör olarak görüşümüz budur.”

TÜRKİYE’DE TRAKTÖRLERİN ORTALAMA YAŞI 23

TÜMOSAN Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk de, Türkiye'de 2,5 milyon çiftçiye 1,5 milyon traktör düştüğünü belirterek, traktörü olmayan 1 milyon çiftçinin bulunduğunu söyledi. Avrupa'da 10 milyon çiftçi ailesine karşılık traktör mevcudunun 15 milyon olduğunu bildiren Öztürk, ancak Türkiye'de traktörü olmayan 1 milyon çiftçi bulunduğunu kaydetti.

Türkiye’de traktör parkının yaşlı olduğun altını çizen TÜMOSAN Pazarlama Müdürü Galip Öztürk, şunları söyledi: “Avrupa’da ortalama parkın yaşı 10-12 iken Türkiye’de bu 23 yıl düzeyinde. Traktör parkımızın yarısı 25 yaşın üzerinde. Bu traktörler maalesef çok fazla yakıt yakıyor. Yağ sarfiyatları da yüksek. Çiftçimiz randımanlı çalışamıyor bu yaşlı traktörlerle. Alım gücü de Avrupa ile kıyaslayacak olursak çiftçimizin iyi değil. Tarım kesiminde ki ortalama gelir 2 bin 500-3 bin dolar düzeyinde. Bu Avrupa’da Türkiye’nin 3 katı.”

Destek olmadan traktör parkının yenilenmesinin söz konusu olamayacağına dikkat çeken TÜMOSAN Pazarlama Müdürü Galip Öztürk, “Bu yönde bir beklenti var. Tarım bakanlığı da olumlu bakıyor bu konuya. İnşallah bekliyoruz hurda desteğinin çıkmasını. Bundan ilk istifade edecek olan ise çiftçilerimiz. Yeni makinalarla randımanlı çalışacaklar, konforu yakalayacaklar, az yakıt yakacaklar. Çiftçinin eski traktörünü hurda değerinin üzerinde alırsa devlet, çiftçi de yeniler. Ancak hurda değerinin üzerinde bir oran için çalışmak gerekir.” şeklinde konuştu.





CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri