Türkiye'de 5 Bin Als Hastası Var

Özel Erzurum Şifa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. İhsan Saygın Sarı, Türkiye'de 5 bin ALS (Amyotrofik Lateral Skleraz) hastasının bulunduğunu açıkladı. Son zamanlarda ALS hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla aralarında...

Özel Erzurum Şifa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. İhsan Saygın Sarı, Türkiye'de 5 bin ALS (Amyotrofik Lateral Skleraz) hastasının bulunduğunu açıkladı.

Son zamanlarda ALS hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla aralarında ünlülerin de bulunduğu kişiler üzerlerine buzlu su dökerek, söz konusu hastalığa dikkat çekmek için kampanya başlatmıştı. Uzman Nörolog İhsan Saygın Sarı, ölümcül ALS hastalığının kesin tedavisinin olmadığını ifade etti. Sarı, Dünya'da 100 bin kişiden üç kişinin hastalığa yakalanmasına karşılık, Türkiye'de ise 5 bin kişinin ALS hastası olduğuna dikkat çekti.

Vücuttaki motor nöronların kaslara yeterli emir veremediği için yürüme, konuşma, yutma ve benzeri fonksiyonlarda yaşanan kayıpların zamanla solunum kaslarının tutulması sonucu ölümle sonuçlandığına işaret eden Uzman Dr. Sarı,"Sinir sistemi nöronlardan oluşuyor. Bu nöronlar vücuttaki kaslara emirler vermesi sonucu yürümemizi, konuşmamızı, yutmamızı ve hatta nefes almamızı sağlarlar. Ne zamanki hasta kaslarına yeterli emir verilemez konuşma ve yutma bezleri işlevini kaybeder, son olarak da solunum kasları tutulması sonucu ölüm artık kaçınılmaz hale geliyor” dedi.

ALS HASTALARINA ÖZEL KLİNİK ŞART

Nörolog Sarı, "ALS hastalığının tanısı konması için çeşitli kriterlerin oluşması şart. Özellikle EMG yaptırmaktan hastaların kaçınmaması gerekmekte. Erken tanı bu hasatılkat çok önemli. ALS hastalarında hasta bakımı büyük fedakarlık ve sorumluluk gerektiriyor. Bu tür hastaların bakımı yurtdışı bazı ülkelerde özel kliniklerde özel ekipler tarafından takip edilmektedir. Türkiye’de bu alanda özelleşmiş bir bakım merkezinin olmamasını büyük eksiklik. ALS hastaları tıpkı ışın ve kemoterapi alan kanser hastası gibi görmek gerekiyor. Bu nedenle hastanelerde ALS ile ilgili özel kliniklerin açılması elzem.. ALS hastalarının beslenme ve solunum ihtiyaçlarını sürekli yatar vaziyette sürdürdükleri için zamanla açılan yatak yaraları ve bağışıklık sisteminin etkilenmesi sonucu oluşan enfeksiyonlar dikkatli ve titiz takip edilmediği zaman sonuç ölümcül olabiliyor." şeklinde açıkladı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri