Türkiye'de otomobil sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaş var. Para biriktirerek yatırım yapmanın çok zor hale geldiği ülkede insanlar banka kredisine başvuruyor. Son yıllarda artan banka kredi faizleri bütçeye uymuyor.
Örnek vermek gerekirse 200 bin lira kredi çeken birisi bunu bankaya 500 bin lira olarak ödemek zorunda kalıyor.
Sırf bu yüzden bütçesine uygun otomobil satın almaya çalışan vatandaş araştırmalara devam ediyor. İkinci el otomobillere gelen zamlardan sonra sıfır otomobillere ilgi arttı.
Fiyatların yüksek oluşu ise vatandaşı düşündürüyordu. Yeni gelişmeyle birlikte araç sahibi olmak isteyenlere müjde verildi.
7 Temmuz 2024 tarihine kadar otomobil bayilerinin zararına sıfır otomobil satacağı iddia edildi.
Halktv.com.tr'de yer alan içeriğe göre, 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' öncesinde markalar, zararına kampanyalar düzenlemeye başladı.
Geçmişte ABS, hava yastığı, ESP, lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik donanımlarını zorunlu kılan Avrupa Birliği, yeni güvenlik donanımı regülasyonu GSR II'yi 7 Temmuz itibarıyla yürürlüğe koyacak.
Avrupa Birliği'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' (GSR) hakkında konuşan Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bu uygulamanın Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olmasının sektörü olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
Tarihin ertelenmesi için girişim yapıldı ancak henüz somut adım yok. Bu yüzde bayideki on binlerce otomobil aşağıdaki özellikleri sağlamadığı için 7 Temmuz'a kadar satılmak zorunda. Bayilerin sıfır otomobilleri satmak için zararına satış yapacağı iddia ediliyor.
ARAÇLARDA ZORUNLU OLACAK STANDART GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ ŞU ŞEKİLDE:
Acil durum frenleme asistanı.
Sürücü yorgunluk algılama sistemi.
Alkol kilidi hazırlığı.
Kaza veri kaydedicisi.
Ani frende otomatik yanan flaşörler.
Önden çarpmada yaya koruması için ‘safety glass’ özellikli ön cam.
Akıllı hız yardımı. Trafik işareti algılama sistemi burada devreye giriyor. Yolun hız limitine göre geri bildirim veren bir hız sabitleme sistemi.
Şerit takip asistanı. Sadece uyarı değil direksiyon müdahalesi isteniyor.
Geri görüş kamerası veya arka park mesafe sensörü
Otobüsler ve kamyonlarda ise olası kör noktaları daha iyi belirlemeye yönelik teknolojiler, yayalar veya bisikletlilerle çarpışmaları önlemek için uyarılar ve lastik basıncı izleme sistemleri zorunlu olacak.
Not 1: Bu ekipmanlara sahip olmayan araçlar 7 Temmuz'dan itibaren, tescil edilip satılamayacak.