Türkiye'de 2 milyon kadın tarımda çalışıyor! Üretime büyük katkı sağlıyorlar

Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde kadının tarımsal üretimdeki rolü ortaya çıktı. Türkiye’de tarımda çalışan 5 milyon kişiden 2 milyondan fazlası kadın çiftçilerden oluşuyor. Dünyada ise 4 kadından biri tarımda çalışıyor

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde kadının tarımsal üretimdeki rolü ortaya konuldu. Dünyada her dört kadından biri tarımda çalışırken, Türkiye’de tarımda çalışan 5 milyon kişinin 2 milyondan fazlası kadın çiftçilerden ve tarım işçilerinden oluşuyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin yüzde 13’ü kadın çiftçilerden oluşuyor. 2 milyon aile işçisinin yüzde 77’si kadın tarım işçilerinden oluşurken, tarımda iş veren kadın sayısı ise 2 bin civarında. Tarımda makineleşmenin gelişmesiyle birlikte tarımda çalışan kadınların sayısı her geçen yıl azalmaya başladı. Kadın tarım işçileri ve çiftçiler genelde havuç, marul, patates ve pancar üretiminde çalışıyor. Bazı tarım işçileri ise nisan ve mayıs aylarında çapa işlerinde çalışıyor.

TARIMSAL ÜRETİMİN YÜKÜNÜ KADINLAR ÇEKİYOR

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği ve kırsal kalkınmanın sağlanabilmesi için gerekli iş gücü potansiyeli genellikle işletme sahibi ve ailesi tarafından karşılanıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde tarım işletmeleri, işletme sahibi ve ailesinin iş gücüne dayanan aile işletmeleri tipinde. Bu nedenle kadınlar işlerde eşlerine yardımcı oluyor ve tarımda aktif olarak çalışıyor. Dünyanın birçok yerinde tarımdaki kadınlara yönelik organizasyonların bulunması Türkiye'de de bu tür çalışmaların yapılmasını gerekli kılıyor.

TARIMDA KALKINMA PROGRAMLARI DESTEKLENMELİ

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, “Kalkınmaya yönelik çalışmalarda cinsiyet dengeli bir yaklaşım öngörülmelidir. Dünyada ve Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan, sosyal ve ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olan kadınları, kalkınma programları çerçevesinde ayrı olarak ele almak gerekir. Gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun bütün ülkelerin ekonomilerinde tarımın özel bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Türkiye gibi, nüfusun yaklaşık yüzde 26’sının tarım sektöründe çalıştığı bir ülkede, sektörler arası ilişkiler, gıda güvenliği ve güvencesi ile istihdam açısından tarım, hâlen ana sektör durumundadır. Bu nedenle ekonomik gelişme sürecinde tarımın göz ardı edilmesi düşünülemez. Tarımda potansiyel gücün harekete geçirilmesi, yapısal iyileştirmeler ve dengeli fiyat politikaları ile kalkınmanın sağlanması tüm toplumu yakından ilgilendirmektedir.”

TARIMDA ÇALIŞAN KADINLARIN YÜKÜ DAHA AĞIR

Tarımda çalışan kadınlarının yükünün çok ağır olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz, şunları söyledi: “Bu hizmetlerin yetersizliği ölçüsünde kadınlar ya evde kalıp günlük ev ve bakım işlerine emek harcamakta ya da iş ve aile sorumluluklarını bağdaştırabilecekleri esnek çalışma biçimlerini seçmek zorunda kalmaktadır. Kadınların kalkınma çalışmalarında sağladığı önemli katkılara karşın, kalkınma plan ve programlarında kadınlara gereken önemin verilmediği görülmektedir. Üretimin her aşamasına aktif bir şekilde katılan kadınlar, kalkınmanın olanaklarından yeterli pay alamamaktadırlar. Kadınları gözeten projeler insan hakları açısından gereklilik olduğu kadar toplumsal refah artışı için de önemlidir. 2002 yılından sonra, son on yılda kırsaldaki kadının yaşam standartlarında önemli düzelmeler olmasına rağmen, mevcut göstergeler kadınların yaşam standartlarının erkeklere oranla daha iyi durumda olmadığını ortaya koymaktadır. Kadınların tarımsal üretimde oynadığı kilit rol uzun yıllar görmezden gelinmiştir.”

SOĞUK HAVADA EKMEK PARASI DERDİ

Konya'nın 7 bin nüfuslu Kaşınhanı Mahallesi'nde havuç üretiminde ve hasadında kadınlar önemli rolü bulunuyor. Kaşınhanı'nda havucun yaklaşık yüzde 60'ı üretiliyor. Kaşınhanı Mahallesi'nde gerçekleşen havuç hasadında çalışan kadınlar da soğuk havaya rağmen aile bütçesine katkı sağlama derdinde. Soğuk havada günde 6-7 saat çalışarak aile bütçesine katkı sağlayan kadın işçiler, “Hava soğuk da olsa ekmek paramız için çalışıyoruz. Çocuklarımızın eğitim masrafını karşılamak ve eşlerimizin üzerindeki maddi yükü azaltmak için çalışıyoruz. Fakat gün boyunca burada çalıştığımız gibi bir de evde çalışıyoruz. Tarımın en büyük yükü kadınların üzerinde. Hükümetimiz tarımda çalışan kadın işçilerle ilgili bir düzenleme yapsın.” çağrısında bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri