Türkiye Zeytinyağına Doğuda Pazar Arıyor

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), dünyanın en büyük zeytinyağı pazarı Avrupa Birliği (AB)'nden kota alma mücadelesini sürdürürken Türk zeytincilik sektörünün önünü açacak yeni pazarlar konusundaki çalışmaları da bırakmıyor.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), dünyanın en büyük zeytinyağı pazarı Avrupa Birliği (AB)'nden kota alma mücadelesini sürdürürken Türk zeytincilik sektörünün önünü açacak yeni pazarlar konusundaki çalışmaları da bırakmıyor. Bu çalışmalarda, Uzakdoğu ülkeleri ve Irak öne çıkıyor.

Türkiye’nin 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretim hedefi olduğunu belirten ZZTK Başkanı Metin Ölken, bu rekoltenin katma değere dönüşmesi için 2007'de Ekonomi Bakanlığı ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği işbirliğiyle kurulan komitenin Irak, Japonya, Tayland ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeyi hedef pazar olarak belirlediğini ve çalışmalarının semeresini görmeye başladığını kaydetti. ZZTK kurulduğu yıl Çin’e zeytinyağı ihracatının 863 bin dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Ölken, “Çin’de yaptığımız tanıtım çalışmaları sonucunda ihracat, yüzde 259 artışla 3 milyon 100 bin dolara çıktı. Japonya’ya ise 7 milyon 500 bin dolardan yüzde 62 yükselişle 12 milyon 180 bin dolara ulaştı. Her iki ülke de yıllık 40 bin tonun üzerinde zeytinyağı tüketiyor ve tüketimleri sürekli artıyor. Bu ülkeler, en büyük alternatif pazarlarımız.” dedi.

'IRAK'A HEM ZEYTİN HEM DE ZEYTİNYAĞI SATIYORUZ'

Türkiye’nin Irak’a sofralık zeytin ihracatının 2007 yılına göre 2013'te yüzde 320, zeytinyağı ihracatınınsa yüze 158 arttığını kaydeden ZZTK Başkanı Ölken, “AB'den 50 bin ton zeytinyağı ihraç kotası almak için kulis çalışmalarımız sürerken farklı coğrafyalarda da zeytin ve zeytinyağı ihracatımızı arttırmak için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. AB kota vermezse Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında çaresinin olduğunu göstermek istiyoruz.” şeklinde konuştu. ZZTK'nin 13-15 Kasım 2013 arasında düzenlenecek Şanghay Gıda ve Teknolojileri Fuarı’nda Türk zeytinyağını Çinlilerin beğenisine sunacağını belirten Metin Ölken, Kuzey Irak’ın Erbil şehrinde 18-21 Kasım arasındaki Erbil Gıda ve Teknolojileri Fuarı’na dördüncü defa katılacaklarını, 28 Kasım-1 Aralık arasında Tayland 1. Türk Ürünleri Fuarı'ndan sonra aralık başında Çin ve Japonya pazarlarındaki etkinliği artırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin koordinatörlüğünde bir sektörel ticaret heyeti düzenleneceğini ifade etti.

'DAHİLDE İŞLEME REJİMİ ŞART'

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan ZZTK Başkanı Ölken, “Tüm bu çalışmalarımızda başarıyı ıskalamamak ve de kazanımları kaybetmemek için ihracat sürekliliği ve istikrarı açısından Dahilde İşleme Rejimi (DİR), sektörümüz için hayati önem taşımaktadır. Örneğin geçen sene 200 bin tonu aşan rekolteyle özellikle katma değerli ihracatımızın kazandığı ivme, bu sene 130 bin tonlara düşen rekolte sebebiyle risk altındadır. Bu sebeple geç kalınmadan sektörün yollardır beklediği, ülkeyi, üreticiyi, sanayiciyi, ihracatçıyı rahatlatacak, önünü açacak, sektöre yatırım gelmesini sağlayacak DİR’e izin verecek kararın alınması şarttır.” dedi.

ÇİN VE JAPONYA 2012 YILINDA 84 BİN TON ZEYTİNYAĞI İTHAL ETTİ

ZZTK'nin hedef pazar olarak belirlediği Çin ve Japonya, 2012 yılında 84 bin ton, yakın coğrafyalarındaki Malezya, Tayland, Kamboçya, Vietnam, Endonezya, Singapur ve Filipinler ise toplam 6 bin ton zeytinyağı ithal etti. Bu ülkelerin ithalatı, Türkiye’nin 2012/13 sezonunda yaptığı zeytinyağı ihracatına eşit. Zeytinyağı talebinin devamlı arttığı bu pazarlarda ZZTK, tanıtım çalışmalarını önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi ve Türkiye’nin ihracatını arttırmayı hedefliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri