Türkiye, Yeni Cumhurbaşkanını Seçiyor

Türkiye’de bugün yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 165 bin 114 sandıkta 52 milyon 894 bin 115 seçmen cumhurbaşkanını seçecek. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa parti ile ilişiği kesilecek ve cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev...

Türkiye’de bugün yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 165 bin 114 sandıkta 52 milyon 894 bin 115 seçmen cumhurbaşkanını seçecek. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa parti ile ilişiği kesilecek ve cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin dolmasını bekleyecek.

İkinci tura kalması halinde ise 24 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk oylaması bugün başladı. Cumhurbaşkanı seçiminde AK Parti’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Parti (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve Halkların Demokratik Partisi adayı Selahattin Demirtaş yarışacak. Bu seçimde adayların ilk kez oy pusulalarında fotoğrafları da yer alacak. Adayların oy pusulasındaki yerleri ise Yüksek Seçim Kurulu’nda yapılan kura töreninde belli olmuştu. Kuraya göre oy pusulasında ilk sırada Erdoğan, ikinci sırada Demirtaş ve üçüncü sırada da İhsanoğlu yer alıyor.

Tüm yurtta oy verme işlemi ise 08.00-17.00 arasında yapılacak. Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak. Oy verme günü oy verme süresince umuma açık eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek, kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dâhil bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak.

Bugün saat 18.00’e kadar ise televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olacak. Saat 18.00 ilâ 21.00 arasında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek ve haber ve tebliğlerin yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınların serbest olacak. YSK gerek görülmesi halinde ise saat 21.00’den önce de yayınları serbest bırakılabilecek.

YSK cumhurbaşkanı seçimine ilişkin geçici sonuçları 11 Ağustos’ta açıklayacak. YSK kesin sonuçları ise 15 Ağustos’ta açıklayacak. Yarın genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa ikinci oylama 24 Ağustos Pazar günü yapılacak. İkinci oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış olan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde ise ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemeyecek. Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenecek.

CUMHURBAŞKANI SEÇİLEN KİŞİNİN VARSA PARTİSİ İLE İLİŞİĞİ KESİLECEK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi 28 Ağustos’ta sona erecek. Yeni seçilen cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanı görevi devam edecek. Cumhurbaşkanlığı makamının ölüm, çekilme veya başka bir sebeple boşalması hâlinde ise yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı cumhurbaşkanlığına vekillik edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanabilecek. Cumhurbaşkanı seçilenin kişinin, varsa partisi ile ilişiği kesilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri