Türkiye yardımlarda dünya rekoru kırdı

Ekonomik kriz nedeniyle ülkeler kalkınma yardımlarını kısıtlarken, Türkiye yüzde 99 artırarak rekor kırdı. 2.5 milyar doları geçen yardımlarda aslan payını kara kıta Afrika aldı. Türkiye Afrika'ya 772 milyon dolar gönderdi.

Krizin etkileri, ülkelerin kalkınma yardımlarında da etkisini gösterdi. Birçok ülkenin, yoksul ülkelere yaptığı yardımların miktarı düşerken, Türkiye'nin yardımlarındaki artış yüzde 99'u buldu. OECD Kalkınma Yardımları Komitesi DAC'ın verilerine göre, 2 milyar 532 milyon doları bulan Türkiye'nin yardımlarında aslan payını 772 milyon dolar ile kara kıta Afrika aldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ortaya çıkan tabloyu, değerlendirdi: ”2011'de olduğu gibi, 2012'de de resmi kalkınma yardımlarını artırdık. 2012'de resmi kalkınma yardımlarımız yüzde 99 arttı. Bunlar sadece resmi yardımlar. STK ve özel sektör yardımlar dahil değil.”

KARŞILIKSIZ YAPILIYOR

“Ülkemizin kalkınma yardımları her yıl artarak devam edecektir” diyen Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye ve TİKA, yardımlarına devam edecektir. Kalkınma yardımı yaparken de hiçbir karşılık beklemeksizin, hiçbir hesap yapmaksızın bu yardımları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”

1997'den beri en büyük düşüş

Türkiye resmi kalkınma yardımlarını 2012 yılında rekor düzeyde artırırken, büyük ülkeler ise resmi kalkınma yardımlarını azalttı. OECD verisine göre, 2011'de yüzde 2 azalan OECD üye ülkelerinin yaptığı resmi kalkınma yardımları, 2012 yılında yüzde 4 azaldı. Bu düşüş 1997 yılından bugüne kadar görülmüş en büyük düşüş oldu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri